Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige eieren zich gedragen alsof ze vastgelijmd zitten aan hun schaal, terwijl andere bijna vanzelf in je handen rollen? Nou, de versheid van een ei speelt hier een cruciale rol in. Maar maak je geen zorgen, of je nu te maken hebt met superverse eieren of die al een tijdje liggen, er zijn wat slimme trucs om dit klusje kinderspel te maken.
De sleutel tot succes
Het lijkt misschien tegen intuïtief, maar een supervers ei is eigenlijk niet je beste vriend als het gaat om pellen. Dit komt doordat het gestolde eiwit sterk hecht aan de eierschaal. Maar tijdsverloop brengt redding! Naarmate een ei ouder wordt, ontstaat er lucht tussen het eiwit en de schaal waardoor oudere eieren makkelijker te pellen zijn. Consumeer eieren pas als ze een al een paar dagen oud zijn. Geduld is dus een schone zaak.
Trucjes die gegarandeerd werken
Ei na het koken laten “schrikken” in koud water? Check! Het helpt echt doordat het eiwit krimpt en loskomt van de schaal. Of wat dacht je ervan om na het koken en afgieten even flink te schudden met de pan? Hierdoor breekt de schaal in kleine stukjes en spoel je deze zo weg onder koud water. En ja, zelfs opa’s oude trucje werkt: blaas op de onderkant van een gekookt ei en voilà, de lucht doet zijn werk om pelgemak te bevorderen.
Andere, wat minder gebruikelijke tips
Een ander trucje, misschien wat minder gebruikelijk, is azijn & bakpoeder: hoewel niet wetenschappelijk bewezen, zweren sommigen bij een scheutje azijn of een snuf bakpoeder in het kookwater. Een andere methode is het ei laten ‘schrikken’. Leg een hardgekookt ei in ijskoud water in een glas en schud deze dan flink heen en weer. Als het goed is, glijdt de schil zo van je eitje af.
Een andere tip is nog de zogeheten eetlepel-tactiek. Snijd eventueel het ‘hoedje’ af en gebruik een eetlepel om onder dat vliesje te komen – vaak glijdt dan alles zo eraf.
Dus daar heb je het – of ze nu kakelvers zijn of al even liggen wachten; met deze tips wordt elk ei jouw gemakkelijke prooi. Experimenteer gerust met deze technieken en vind jouw favoriete methode voor dat perfect gepelde eitje elke keer weer. Pellen maar!