Testosteron in een notendop
Wat zou onze mannelijkheid zijn zonder testosteron? Het zit namelijk zo, alles, maar dan zo’n beetje echt alles aan ons wat mannelijkheid ademt, komt door testosteron. Het hormoon, ook wel ‘mannen-hormoon’ genoemd, is van essentieel belang bij de ontwikkeling, groei en in stand houden van jouw mannelijkheid. Met andere woorden: het is een verdomd belangrijk ingrediënt.
Testosteron zorgt voor een goeie gezondheid, uithoudingsvermogen, spierkracht en bovendien trekt het vrouwelijk schoon aan. Je zou dus zeggen dat we daar met z’n allen zeer zuinig op zijn, maar niets is minder waar. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je testosteronspiegel na je 30e een natuurlijke daling kent. Gevolgen hiervan: dat uurtje hardlopen wordt wat zwaarder, je huid is niet langer moeders mooiste en je libido bereikt een historisch dieptepunt.
Omdat we dit natuurlijk als collectief van de mannelijkheid willen voorkomen, hebben we onderzoek gedaan naar het in stand houden van je testosteronspiegel. Er zijn een aantal relatief eenvoudig zaken waar je op dient te letten voor het behoud van je mannelijke vuur.
4 manieren om je testosteron op natuurlijke wijze een boost te geven
Allereerst is het belangrijk om te weten dat overgewicht de grootste boosdoener is en testosteron afbreekt. Overtollig vet bevat een enzym dat testosteron afbreekt en anderzijds Oestrogeen aanmaakt. Vooral dat laatste wil je niet hebben, Oestrogeen is het vrouwen-hormoon. Als gevolg van dit proces zie je vaak dat mannen met overgewicht de zogenaamde ‘man-boobs’ beginnen te ontwikkelen. Iets wat je mannelijkheid niet ten goede komt, absoluut het opletten waard dus.
Wat je mannelijkheid en de aanmaak ervan ook goed doet, is het doen van zwaardere herhalingen in de sportschool. Blijf jezelf uitdagen en uittesten om zo het maximale rendement eruit te halen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de aanmaak van Testosteron toeneemt wanneer de intensiteit van een oefening dit ook doet. Daarnaast help je zo het overgewicht tegen te gaan, dus wat ons betreft twee vliegen in één klap.
1. Let op je voeding
Waar men vroeger genoeg mineralen binnenkreeg door het eten van groentes, zul je het nu toch echt moeten aanvullen met supplementen. Zink is essentieel voor de aanmaak van testosteron (maar ook voor je immuunsysteem, wondgenezing en de kwaliteit van je sperma). Het probleem ligt hier in het feit dat het lichaam van nature geen zink opslaat, wat dus wil zeggen dat het aan onszelf is op dit op peil te houden.
2. Doe het vaker
Ja, je leest het goed. Door ‘het’ vaak te doen, blijven de zaadballen actief. En laat dat nou net de plek in je lichaam zijn waar testosteron wordt geproduceerd. Mannen die minder vaak onder de lakens duiken, hebben een lager testosterongehalte dan mannen die niet zo actief rollebollen. Het is voor je testosterongehalte dus aan te raden om lekker vaak het feest des levens te vieren. Niet bepaald een straf, niet?
3. Slapen, slapen en nog eens slapen
Uiteraard is slaap een belangrijke factor in het wel of niet opwekken van voldoende testosteron. Uit experimenten is gebleken dat mannen die een volle acht uur aan slaap benutten de dubbele hoeveelheid Testosteron opbouwen in vergelijking met mannen die slechts vier uur slapen. Zorg er dus voor dat je een vaste acht uur per nacht slaapt. Volg bijvoorbeeld deze tips voor een betere nachtrust. Met al deze aspecten in je achterhoofd kun jij er voor zorgen dat je mannelijkheid altijd op een optimaal niveau is.
4. Geniet, maar drink met mate
Testosteron wordt – zoals gezegd – aangemaakt in de zaadballen, in de cellen van Leydig om precies te zijn. Een grote boosdoener die dit proces in de cellen verstoort, is alcohol. Als je elke dag drie of meer glazen alcohol drinkt, verlaag je daarmee je testosteronproductie aanzienlijk. Dus af en toe bobben is helemaal zo erg nog niet.