Gear

Zoveel bacterieën zitten er op je telefoon

telefoon-bacteriën

Sommige plekken bezitten nu eenmaal meer bacteriën dan anderen. Een toilet heeft meer bacteriën dan bijvoorbeeld je telefoon. Althans, dit zou je wellicht denken. Toch blijkt het niet waar te zijn. Dit is hoeveel telefoon-bacteriën er zijn en hoe je daar het beste iets aan kan doen.

Telefoon-bacteriën: meer dan je denkt

Door de uitbraak van het corona-virus zijn we allemaal bewuster bezig met het wassen en desinfecteren van onze handen. Dit is een goede ontwikkeling: hierdoor wordt iedereen zich bewust van hygiëne en gaan we de verspreiding van het virus tegen. Tegelijkertijd zien we onze smartphones vaak over het hoofd. Niet letterlijk natuurlijk, want als er één ding is waar we aan gekluisterd zijn is het toch echt onze mobiel. We staan er mee op en gaan er mee naar bed. Sterker nog: het totale aantal dagen dat de Nederlander per jaar op zijn telefoon kijkt is schrikbarend hoog. Maar hoe zit het dan met die telefoon-bacteriën?

Een onverwacht verschil

Op een telefoon zitten tien keer zoveel bacteriën als op een gemiddelde wc-bril. Dit zul je waarschijnlijk eerst niet geloven, maar het is toch waar. Dit komt voornamelijk door het feit dat wc’s vaak worden schoongemaakt. Tegelijkertijd denkt niet iedereen er over na om zijn mobiel van tijd tot tijd schoon te maken. Hierdoor trek je de gehele dag vieze reststoffen aan. Zeker wanneer jij je telefoon meeneemt naar het toilet of andere plekken waar ook andere mensen hun bacteriën kunnen overdragen, heb jij al gauw de nodige vieze resten aangetrokken. Denk hierbij aan stofjes die je niet op je mobiel wil hebben. Uit onderzoek blijkt dat er onder andere poep, zweet en speeksel resten achterblijven op je telefoon.

Goed schoonmaken

Wat kun je doen om die telefoon bacteriën zoveel mogelijk tegen te gaan? Het antwoord is simpel: af en toe een doekje over je smartphone heen halen. Gebruik een spray zonder alcohol en een doekje dat geen krassen achterlaat. Veeg met de natte doek (of bijvoorbeeld een brillendoekje) over je telefoon, om zo de bacteriën zo veel mogelijk te verwijderen.