Knarsen met je tanden in je slaap heet officieel bruxisme. Behalve tandenknarsen bestaat er nog een andere variant van bruxisme: kaakklemmen. Daarbij klem je je kaken juist stevig op elkaar ’s nachts (of overdag). Zo stevig dat je kaken er helemaal beurs van kunnen voelen of dat je kiespijn ontwikkelt.
Dat doe je vaak onbewust. Dat is ook het geval bij tandenknarsen. Daarmee is tandenknarsen niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor je partner. Vooral ’s nachts. Een tandenknarsende bedgenoot levert vaak slapeloze nachten op, terwijl de tandenknarser zelf zich van geen kwaad bewust is. Die slaapt, knarsend en wel. Tandenknarsen levert namelijk vaak een soort schurend geluid op.
Omdat je zo heen en weer schuurt met je tanden, kan dat best wat klachten opleveren. Allereerst natuurlijk slijtage van je tanden, maar ook pijn in je kaken, je hoofd, je mond, je oren, nek en schouders of het breken van je vullingen. Om nog maar te zwijgen van extra vermoeidheid door slecht slapen, want behalve je partner kun je ook zelf wakker worden van je eigen geknars. Oeps, stoppen met dat knarsen dus. Maar hoe?
Wat kun je doen aan tandenknarsen?
Heel simpel: naar de tandarts. Die kan snel zien of jij een doorgewinterde knarser bent. Gelukkig is er wat aan te doen. De meest gebruikte methode is een speciaal bitje dat je boven- en onderkaak van elkaar gescheiden houdt. Zo’n bitje heet een splint. Een splint voorkomt verdere schade aan je tanden.
Je kunt een tandenknarsbitje kopen bij de drogist, maar dat is niet altijd de beste keuze. Een bitje heeft het meest effect als het goed passend is en daarvoor volledig op maat gemaakt is. Dat doet een tandarts voor je.
Maar misschien moeten we ook even kijken naar de oorzaak van tandenknarsen. Ook daar kun je starten met een effectieve aanpak. Bij vrijwel de meeste tandenknarsers heeft de oorzaak te maken met erfelijke factoren.
Lastig om iets mee te doen. Maar ook stress, roken, overmatig alchohol- en cafeïnegebruik en mentale klachten kunnen tandenknarsen veroorzaken of verergeren. Een kritische blik op je levensstijl kan zeker helpen. Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, maar wel effectief.
Wat krijg je vergoed bij tandenknarsklachten?
Heb je schade aan je gebit, dan moet dit hersteld worden door de tandarts. Check je zorgverzekering wat je eventueel vergoed kunt krijgen. Het slechte nieuws: eventuele behandeling voor tandenknarsen valt niet onder de basisdekking van je zorgverzekering. Daarvoor heb je een aanvullende verzekering nodig. Zonder aanvullende verzekering betaal je de kosten zelf.
Mirjam Prins, zorgverzekering-expert bij Independer: “Overweeg je een aanvullende tandartsverzekering? Het is dan verstandig om verschillende aanvullende tandartspakketten met elkaar te vergelijken. Bij sommige verzekeraars krijg je meer vergoed dan bij anderen. Kijk goed of de extra premie die je maandelijks betaalt opweegt tegen de kosten van de behandeling. Kies dus een verzekering die past bij jouw situatie”.
De tandarts herstelt schade aan je afgesleten tanden met behulp van vullingen. Een splint voorkomt ergere schade voor later. Handig. En misschien nog wel het allerbelangrijkste: de rust in de slaapkamer keert terug. Slaap lekker!