Cars & Bikes

In Italië worden donororganen gewoon per Lamborghini bezorgd

lamborghini

Van De politie in Dubai is het bekend dat ze enkele supercars bezitten (en ze zelden gebruiken), maar van de Italiaanse politie is dat minder bekend. Nu hoef je niet naar Rome te gaan met de hoop om ooit in een supercar te worden afgevoerd, ze gebruiken de Lamborghini Huracan voor iets heel anders. Met een snelheid van dik 230 km/u redden de Italiaanse wetsdienaars levens door donororganen megasnel op de plek van bestemming te bezorgen.

Lamborghini Huracan als sneltransport

Dat een supercar enkel het speeltje is voor de rijke elite is een fabeltje. In Italië gebruiken ze gewoon het belastinggeld om een paar van die scheurijzers te bestellen. Terwijl menig politicus in Nederland moord en brand zou schreeuwen over het vermoeden van een financieel wanbeleid, weten de Italianen hoe ze hun imago even flink kunnen opkrikken. In een tijdsbestek van slechts twee uur bezorgen de Italiaanse agenten gewenste donororganen en redden ze zo de levens van patiënten. Afgelopen week werd op die manier een donornier van Rome naar Padua gebracht, een afstand van bijna 500 kilometer.

View post on Twitter

Supercar als politiewagen

De Huracan als politiewagen is overigens geen nieuwe ontwikkeling. De wagens zijn al in 2017 besteld en voorzien van een speciale, gekoelde kofferbak. Vanzelfsprekend voor het vervoer van donororganen, maar de wagens worden ook voor andere, meer logische politietaken ingezet. Bijvoorbeeld tijdens verkeerspatrouilles, surveillances en bij verkeersincidenten. De kans is dus aanwezig dat je bij een verkeersovertreding wordt gearresteerd. In dat geval mag je dus plaats nemen op de achterbank van de Lamborghini. Je kunt het dus slechter treffen.

Niet in vijf uur, maar slechts in twee uur

De rit om de donornier op tijd in het ziekenhuis af te leveren zorgt ook voor de nodige vraagtekens. Natuurlijk is het heel stoer om zo’n nobele daad te verrichten. Laten we eerlijk zijn, met een gewone transportwagen zou diezelfde rit zo’n vijf uur hebben geduurd. In die tijd kan een patiënt al zijn overleden voor het orgaan arriveert. De vraag is echter waarom men niet koos voor een transport per helikopter. In veel gevallen was men dan namelijk nog sneller geweest. Dat zal voorlopig nog een open vraag blijven.