Actueel

Deze straf hangt aanstekergooier Klassieker boven het hoofd

aanstekergooier klassieker

Het is het gesprek van de dag: De Klassieker. En niet vanwege het sprankelend voetbal, maar vanwege een "supporter" die Davy Klaassen met een aansteker bekogelde. Een straf is op zijn plaats, maar welke? Deze straf hangt de aanstekergooier van De Klassieker boven het hoofd.

De Klassieker ontsiert door aanstekergooier

Wat een spectaculaire voetbalavond moest worden, eindigde in een debacle. De halve finale in de KNVB beker tussen Feyenoord en Ajax werd overschaduwd door een ernstig incident. Ajax-speler Davy Klaassen werd in de tweede helft geraakt door een voorwerp – vermoedelijk een aansteker – vanaf de tribune. De vriend van Laura Benschop liep daarbij een hoofdwond op. De wedstrijd werd stilgelegd en na een half uur hervat. Ajax plaatste zich uiteindelijk voor de finale door met 2-1 te winnen. Nog tijdens de wedstrijd werd een 32-jarige man uit Roelofarendsveen aangehouden die het voorwerp zou hebben gegooid dat Klaassen verwondde.

View post on Twitter

Afschuw en ontzetting: ‘Aanstekergooier verdient gepaste straf’

In de voetballerij wordt er vol afschuw en ontzetting op het incident gereageerd. Zo spreekt onder andere de KNVB de dader rechtstreeks aan. “Als je niet voor het voetbal naar het stadion komt, maar om te rellen, blijf dan vooral weg: het voetbal, de clubs, de echte supporters en de spelers zijn beter af zonder jou”, schrijft de voetbalbond in een verklaring. “Uiteraard worden de gebeurtenissen van vanavond onderzocht, met als gezamenlijk doel de daders te bestraffen.”

Ook minister Dilan Yesilgöz windt er geen doekjes om en noemt het bekogelen van Davy Klaassen ‘een dieptepunt’ en een ‘schande’. Volgens haar verdient de aanstekergooier een gepaste straf. “Als je niet voor het voetbal naar het stadion komt, maar om te rellen, blijf dan vooral weg: het voetbal, de clubs, de echte supporters en de spelers zijn beter af zonder jou”, schrijft de minister op Twitter. “Uiteraard worden de gebeurtenissen van vanavond onderzocht, met als gezamenlijk doel de daders te bestraffen.”

View post on Twitter

Welke straf hangt de aanstekergooier van De Klassieker boven het hoofd?

De hamvraag: welke straf hangt de aanstekergooier van De Klassieker boven het hoofd? Een voetbalvandaal kan op verschillende manieren worden gestraft. Denk bijvoorbeeld aan een stadionverbod of zelfs een gevangenisstraf.

Boete of brommen in de gevangenis

Als een oproerkraaier wordt opgepakt door de politie, kan deze een officieel proces-verbaal krijgen. In dat geval zal een rechter de zaak behandelen en de voetbalvandaal veroordelen. De straf kan variëren van een boete tot een taakstraf tot zelfs gevangenistijd. Zo kreeg een 38-jarige man die het veld van de Euroborg opstormde een taakstraf van dertig uur, kreeg een vuurwerkbomgooier tijdens FC Twente – Helmond Sport dertig maanden, waarvan tien voorwaardelijk en moest een 24-jarige Heracles-supporter, die met een groep een metalen kliko richting Ajax-supporters gooide, vier maanden brommen.

Stadionverbod eigen club

Een andere optie is dat het Openbaar Ministerie (OM) de oproerkraaier een verbod oplegt om het stadion te betreden. De hooligan mag dan voor een bepaalde periode geen wedstrijden van de eigen club bijwonen. Het OM kan de voetbalvandaal ook verplichten zich te melden bij de politie tijdens wedstrijden van de eigen club. Denk bijvoorbeeld aan de Roermondse veldbestormer die Sevilla-keeper Dmitrovic probeerde aan te vallen. Hij heeft van PSV een stadionverbod van veertig jaar gekregen.

Verbod voor alle voetbalstadions in heel Nederland

Een andere strafmaatregel is civiele uitsluiting. De officier van justitie deelt dan informatie over de gearresteerde oproerkraaier met de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). De KNVB kan dan besluiten om deze hooligan de toegang tot alle voetbalstadions in Nederland te ontzeggen. Een uitsluiting duurt minimaal drie maanden en kan zelfs meer dan één jaar duren.

Alternatieve straffen voor jongeren

Voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar zijn er alternatieve straffen beschikbaar. Dit zijn de zogenaamde HALT-projecten (Het ALTernatief). Denk bijvoorbeeld aan het wassen van bussen of het schoonmaken van tribunes.