Actueel

Dit betekent de stijgende wegenbelasting in 2024 voor jou

Wegenbelasting

Een nieuw jaar, en dat betekent dat alles wederom duurder wordt. Dit keer gaat het om de wegenbelasting, die vanaf volgend jaar in verschillende provincies omhoog gaat. Wij leggen uit wat dat voor jou gaat betekenen.

Dit betekent de aanstaande stijging van de wegenbelasting voor jou

Vanaf 1 januari 2024 gaan mensen met een benzine- of dieselauto in Noord-Holland duidelijk meer betalen voor de wegenbelasting. De belasting stijgt aldaar met 9,5 procent. Ondanks deze stijging van gemiddeld € 22 per jaar, blijft de motorrijtuigenbelasting in Noord-Holland nog steeds het laagst. Lekker nieuws, mocht je daar wonen.

Niet alleen automobilisten in Noord-Holland profiteren van relatief lage kosten, ook in Utrecht en Noord-Brabant hebben lage tarieven. Dat betekent dat zij minder geld kwijt zijn aan motorrijtuigenbelasting dan bijvoorbeeld mensen in Drenthe, Groningen, Gelderland en Zuid-Holland. Naar verwachting zal het tarief in Zuid-Holland stijgen van 95,7 naar 98,7 procent, waardoor Zuid-Holland de duurste provincie wordt als het gaat om motorrijtuigenbelasting. Op dit moment is Groningen nog de duurste provincie, maar zij hebben besloten om het tarief vier jaar lang vast te zetten. Dat is even geluk hebben als je daar woont. Hieronder zijn de ontwikkelingen van 2024 per provincie te vinden.

  • In 2023 en de verwachte cijfers voor 2024 worden de provinciale opcenten voor motorrijtuigenbelasting in verschillende regio’s van Nederland weergegeven.
  • Drenthe houdt het tarief van 92 procent, zowel dit jaar als volgend jaar, constant.
  • Flevoland hanteert een stabiel tarief van 82,2 procent.
  • Friesland en Gelderland beide vasthouden aan een percentage van 87 procent.
  • Groningen laat een lichte stijging zien van respectievelijk 95,7 naar 95,7 procent.
  • Zuid-Holland laat daarentegen een stijging zien van 95,7 naar 98,7 procent.
  • Limburg en Noord-Brabant behouden stabiele percentages van respectievelijk 80,6 en 80,8 procent.
  • Overijssel handhaaft zijn tarief met kleine schommelingen op respectievelijk 79,9 procent.

Conclusie

De slotsom luidt dus dat als je in Noord-Holland woont, je je moet voorbereiden op een kleine stijging in de motorrijtuigenbelasting. – hoewel het daar zogezegd dus nog altijd redelijk laag blijft. Sommige provincies houden de tarieven stabiel, terwijl anderen een lichte stijging laten zien. Vooral inwoners van Zuid-Holland zijn de sjaak: daar wordt een stijging van liefst 3 procent gehanteerd.