Heb jij die ene vriend die het niet kan laten je te verbeteren als jij bijvoorbeeld het woord ‘overnieuw’ in de mond neemt: ‘Je kan iets opnieuw doen of over doen, maar niet overnieuw’. Misschien voel jij zelf je bloeddruk stijgen iedere keer als iemand een spelfout maakt.
Sommigen kunnen zich goed ergeren aan deze zogeheten Spellingnazi´s. Zijn deze mensen per definitie vervelend? Amerikaanse onderzoekers aan de Universiteit van Michigan hebben onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen de drang spelfouten te verbeteren en een onprettig persoon zijn.
Onderzoek
83 mensen hebben meegedaan aan het onderzoek. Zij hebben reacties moeten lezen op een oproep, waarin wordt gezocht naar een nieuwe huisgenoot. In de berichten staan zowel typefouten (‘garag’ in plaats van ‘graag’) als grammaticale fouten (‘jou huis’ in plaats van ‘jouw huis’). Na het lezen van ieder bericht moeten de deelnemers een korte vragenlijst invullen. Ze beoordelen dan de schrijver van de tekst op vriendelijkheid, betrouwbaarheid en het zijn van een goede huisgenoot. Voorafgaand aan het onderzoek hebben de participanten een vragenlijst over hun persoonlijkheid ingevuld.
Uitslag
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die veel taal- en typefouten maken, als minder aangenaam worden beschouwd. Introverte mensen, mensen die liever niet samenwerken en mensen die van regels houden storen zich het meest aan taal- en typefouten. Deze mensen geven aan ook vaak een oordeel te hebben en minder klaar te staan voor anderen. Extraverte personen vinden taal- en typefouten minder storend. Het verschil tussen introverte en extroverte personen is echter klein. Er is dus geen duidelijke conclusie. Er is ook geen bewijs dat personen die zich ergeren aan spelfouten deze vaker verbeteren. Het volledige onderzoek is hier te vinden.
Zo, nu maar hopen dat wij zelf geen spelfouten hebben gemaakt, dan kun je dit mogelijk ook aan die ene vriend geruststellen!