Waarom het snoozen van je wekker een slechte gewoonte is
Het snoozen van je wekker is één van de slechtste dingen die je kunt doen in de ochtend. Er is genoeg bewijs te vinden dat de gewoonte van het snoozen van je wekker absoluut niet goed voor je is. Het verpest namelijk je slaapritme en vervolgens ben je eigenlijk nog vermoeider dan je in eerste instantie was. Om te begrijpen hoe het precies zit, kijken we hoe je slaapritme in elkaar steekt.
Slaap bestaat uit verschillende fases
Je slaapritme bestaat uit verschillende fases. Je begint met de lichte slaap. Hierin bereid je je voor om diep te gaan slapen. Je lichaam verlaagt bijvoorbeeld de temperatuur en vertraagd de hartcirculatie. Na deze fase kom je in de zogeheten diepe slaap. Hierin laadt je lichaam zichzelf op om de volgende dag weer wakker te worden met en bulk aan energie. Vervolgens kom je en de remslaap. Hierin vindt veel hersenactiviteit plaats en droom je. Bovendien draagt deze fase ook bij aan hoe fit je jezelf de volgende dag voelt. Dit is het slaapritme die zich gedurende de nacht herhaalt.
Snoozen verstoort het slaapritme
We horen je denken: wat heeft dit met het snoozen van mijn wekker te maken? Nou, het zit zo: idealiter word je wakker aan het eind van je remslaap, maar als je dan vervolgens nog een keer in slaap valt, begint je slaapritme weer opnieuw. Dit zorgt ervoor dat je vijf minuten later in een andere fase wakker wordt, waardoor je jezelf erg vermoeid kunt voelen, zelfs na een goede nachtrust.
Rustig opstaan
Het beste is om meteen (rustig aan) op te staan na het horen van je wekker, zelfs als je je een beetje slecht of vermoeid voelt, dit trekt namelijk gedurende de ochtend wel bij. Na een goede zeven of acht uur slaap, is er geen enkele reden te vinden om je wekker te snoozen en nog vijf minuten langer te blijven liggen. Het belemmert alleen maar je fitheid in de loop van de dag.