Bij hoge snelheden dan denk je al vaak aan supercars van Ferrari, Bugatti of Koenigsegg. Logisch, want deze dingen herbergen een flink aantal pk’s en een behoorlijk indrukwekkende motor. Het nadeel blijft dat ze vier wielen hebben en dus is het ultieme gevoel van vrijheid ver te zoeken. Dat gevoel krijg je pas op twee wielen en dan moet je dus een lagere snelheid voor lief nemen. Of toch niet? Als het aan de Franse fabrikant Voxan ligt in ieder geval niet meer. Het merk gaat vol trots de concurrentie aan met de supercars op het gebied van snelheid met hun ‘Wattman’. De volledig elektrische motor haalt een topsnelheid van dik 400 kilometer per uur, bizar!
De snelste motor ter wereld
Een ritje van Breda naar Rotterdam zou met de Wattman slechts 12.5 minuten duren. Uiteraard is het de vraag of dat verantwoord zou zijn, maar in theorie is het dus mogelijk. We gaan dan wel uit van de prestaties die de Fransen hebben neergezet op een parcours van slecht 3.5 kilometer. Dat is vrij kort en de fabrikant denkt dan ook dat het in de praktijk mogelijk is om nog hogere snelheden neer te zetten. Uiteraard moeten daar de omstandigheden wel ideaal zijn. Op de A16 zal het dus naar verwachting niet gaan lukken. Overigens gaat men in 2021 in Bolivia proberen om het eigen record te verbreken.
De snelste motor is niet voor consumenten
De Wattman is in alle opzichten een bijzondere motor. De tweewieler is voorzien van een elektrische motor van maar liefst 270 kW en is speciaal gebouwd om wereldrecords te breken en nieuwe records te vestigen. Verantwoordelijk voor het succes is echter niet een Fransman, maar de in Parijs woonachtige Serviër Sacha Lakic. Hij ontwierp in opdracht van Venturi, de Watmann. Venturi, het bedrijf wat in 2010 het Franse Voxan overman, had al in 2013 een Wattman gelanceerd. Destijds deed men dat om de aandacht te vestigen op hun nieuwe bedrijfstak: de ontwikkeling van elektrische motoren. Dat is behoorlijk gelukt, alleen is de kans minimaal dat er ooit een extreem snelle Wattman voor de gewone consument zal worden geproduceerd. Je zult het dus met de gewone versie moeten doen en die is uiteraard een stuk langzamer.