Gear

Zo gaat je smartphone stukken langer mee


Waarschijnlijk hoeven we je niet te vertellen dat de gemiddelde smartphone allesbehalve goedkoop is. Terwijl je zo’n drie tot vijf jaar geleden nog best een leuk toestel voor minder dan 300 euro kon kopen, ga je het daar nu in de meeste gevallen niet meer mee redden. Zo’n duurder toestel is overigens geen garantie voor een perfecte werking. Met zo goed als elke smartphone ga je na verloop van tijd problemen krijgen. Zo worden ze trager, lopen compleet vast of blijkt het geheugen opeens minder groot te zijn dan je dacht (het geheugen van je telefoon dan).

Zo word je smartphone duurzaam

Hoe goed je smartphone ook is, na verloop van tijd merk je dat het ding niet langer optimaal functioneert. Op zich is dat niet zo heel vreemd. Als je beseft dat het in feite niks meer is dan een grote hoeveelheid transistoren en chips, die samen zijn gepropt op een ellendig klein printplaatje, dan is het nog een wonder dat je er zo lang van hebt kunnen genieten. Toch kun je met een paar tips de levensduur van je toestel aanzienlijk verlengen.

De opslagruimte vrijmaken

Er is een goede reden dat je altijd het advies krijgt om er een extra geheugenkaartje bij te kopen. Het geheugen van je smartphone, zeker budget modellen, loopt in no-time vol. Alles wat je doet op je toestel wordt in het geheugen opgeslagen. Dat doet men overigens niet om in de gaten te houden wat je doet, maar om ervoor te zorgen dat bepaalde websites en games gewoon sneller laden. Leuk natuurlijk, alleen heb je niet veel aan een vol geheugen. Wil je dat oplossen, kijk dan naar een goede cleaner app en verwijder alle zinloze apps die je nooit gebruikt.

De accuduur verlengen

Ook al zijn de accu’s van de nieuwe generatie smartphones stukken beter, het kan nog altijd gebeuren dan je merkt dat je accu snel leeg raakt. Waarschijnlijk heeft dat niets te maken met de kwaliteit van je toestel, maar met de apps die op de achtergrond actief blijven. Wil je langer plezier hebben van je accu, check dan als eerste je instellingen. Door je toestel in stand-by-modus te zetten bespaar als een behoorlijke hoeveelheid stroom. Ook de helderheid van je beeldscherm kun je instellen, bovendien doe je er verstandig aan op bepaalde functie niet aan te hebben. Denk aan bluetooth, gps-locatie en dergelijke.

Connectie problemen

Smartphones zijn handig, vooral als je vaak gebruik maakt van online diensten. Het probleem is dat de meeste mensen nog altijd zowel de wifi-verbinding als de mobiele dataverbinding aan hebben staan. Prima natuurlijk als je altijd online wilt zijn, maar vaak ontstaan daardoor conflicten. Gebruik ze daarom nooit tegelijkertijd. Heb je vaker problemen om online te zijn terwijl je signaalindicator wel aangeeft over voldoende signaal te beschikken, schakel dan de vliegtuigmode even aan en uit. In veel gevallen is het probleem dan weer opgelost.

Als je toestel vastloopt

Zo snel als je toestel net na aanschaf was, zo langzaam wordt ie na een paar maanden. In veel gevallen heeft dat niet met de kwaliteit van het apparaat te maken, maar met wat je ermee doet. Gebruik je veel apps die de processor zwaar belasten, dan kun je ervan uitgaan dat je toestel snel traag gaat reageren. De rekenkracht van een processor is niet onbeperkt en zelfs de snelste processor voor smartphones wordt op den duur trager. Heb je daardoor last van een toestel wat regelmatig vast loopt, dan is er slechts een optie: rebooten.

Laadproblemen

Een veelgehoorde klacht is dat de batterij niet meer oplaadt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. De accu kan het volledig hebben begeven, de interne connector is defect of het ligt aan je laadkabel. Nu kan je natuurlijk naar een reparatieshop gaan, maar het is wellicht zinvoller om te kiezen voor het draadloos opladen om je smartphonebatterij langer mee te laten gaan. De meeste nieuwe toestellen hebben die optie en als je het eenmaal hebt gebruikt, wil je nooit meer iets anders.
Bron: AD