Het is een fabel dat je beter slaapt van alcohol
De beruchte alcoholslaap. Na een avondje zuipen val je eigenlijk zo in slaap. Het bier drinken kostte zó veel energie dat je er helemaal kapot van bent. We horen jullie al denken… Je valt toch juist veel béter in slaap na wat alcohol? Fout! Je valt wel veel makkelijker in slaap dan normaal, maar de ochtend erna is niet bepaald een pretje. Je wordt wakker met een droge mond, knallende koppijn en je valt moeilijk weer in slaap. Hoe kan dat? Wij vertellen jullie waarom je slecht gaat slapen van alcohol.
Effect van alcohol op de slaap
Neuroloog Irshaad Ebrahim van het London Sleep Centre, (ja, er bestaat echt een slaapcentrum in London) begon in 2013 met een onderzoek waarin hij alle onderzoeken van het effect van alcohol op slaap met elkaar vergeleek. Uit die studie kwam één heel duidelijk gegeven naar voor: of je nou twee slokken of twee flessen drank met alcohol drinkt, je valt altijd sneller in slaap dan iemand die geen alcohol heeft gedronken. Dit is dus een pluspunt van de avond, maar daar blijft het ook bij. Vanaf hier gaat het alleen maar bergafwaarts.
Slecht slapen
Nu gaat het slechte slapen toch echt beginnen. Ten eerste heeft je remslaap (de fase waarin je droomt) het flink te verduren door de alcohol. Met één of twee biertjes trek je het nog wel, maar vanaf de vier glazen ga je het toch echt wel merken. Je ligt geregeld wakker, bent de dag erop moe en gooit met middagdutjes je ritme totaal in de war. Dat alcohol je nacht verpest, komt volgens neuroloog Mahesh M. Thakkar van de University of Missouri, doordat alcohol je slaaphomeostase flink verstoord. En dan met name met de neurotransmitter adenosine. Dit stofje remt de zenuwcellen die je wakker moeten houden. Daarom val je dus zo makkelijk in slaap na het drinken, maar slaap je gedurende de nacht zo slecht. Denk de volgende keer dus twee keer na bij een eventuele tankavond.