Health

Dit slaapritme kan je gezondheid helpen én je langer laten leven

slapen

Wist je dat je slaapgewoonten een grote impact hebben over je algemene gezondheid? Wanneer je naar bed gaat, kan zelfs bepalen hoe oud je zal gaan worden. Tijd om je slaapgewoonten voor eens en altijd onder de schop te nemen!

Slaapritmes in kaart gebracht

Onderzoekers van de Northwestern University in de VS hebben samen met de University of Surrey in Engeland de relatie tussen slaapritme en levensduur langtijdig onderzocht. Meer dan 400.000 deelnemers tussen de 38 en 73 jaar werden getest of ze zichzelf als een ‘ochtendmens’, ‘lichte ochtendmens’, ‘lichte avondmens’ of ‘avondmens’ beschouwden. Vervolgens werd hun fysieke en mentale gezondheid meer dan zes jaar (een behoorlijk onderzoek dus) gevolgd.

Om het eenvoudig te maken: ochtendmensen gaan über-graag vroeg naar bed en doen niks liever dan vroeg opstaan. Avondmensen blijven liever tot erg laat op en vinden het lastig om ‘s ochtends hun bed uit te rollen.

Het ideale slaapritme voor een langer leven

De resultaten zijn erg sprekend: avondmensen hebben vaker te maken met nare gebreken zoals diabetes, mentale problemen en diverse neurologische aandoeningen die bij ochtendmensen minder voorkomen. Deze nachtbrakers hebben zelfs tien procent meer kans om vroegtijdig te overlijden dan de vroege vogels. Het lijkt erop dat ochtendmensen langer en mogelijk zelfs gelukkiger zullen leven.

Voor de onderzoekers was dit niet echt shockerend. “We wisten al dat de overgang van winter- naar zomertijd voor avondmensen veel moeilijker is dan voor ochtendmensen,” zegt een van hen. “Tijdens die periode zien we zelfs meer hartaanvallen.

Je eigen klok

Als je graag laat opblijft, kan het zijn dat je biologische klok niet helemaal synchroon loopt met de rest van de wereld. Dit kan komen door een groot scala aan problemen, denk aan bijvoorbeeld psychologische stress of slaaptekort.

Er wordt specifiek benadrukt in het onderzoeksrapport dat dit een serieus probleem is voor de gehele volksgezondheid. Volgens het rapport is het belangrijk om te erkennen dat slaapritmes deels genetisch bepaald zijn. Ze vinden dat we moeten overwegen of avondmensen hun werk bijvoorbeeld later kunnen beginnen en eindigen. Zo zouden ze niet gedwongen moeten worden om om een uur of zeven acht ‘s ochtends op te staan.

Neem je gezondheid niet voor lief

Val jij onder de nachtbrakers? Dan kun je toch proberen je slaapritme aan te passen. Ondanks je natuurlijke voorkeur kun je je slaapgewoonten enigszins sturen. Zorg bijvoorbeeld dat je ’s ochtends vroeg veel licht in je giechel krijgt, maar ’s avonds moet je dit juist erg vermijden. Probeer een vast slaapritueel te volgen (en ditmaal echt). Vermijd dingen zoals uitstelgedrag en streef naar een gezonde(re) levensstijl.

Kortom, hoe je je dagen en nachten indeelt, kan grote invloed hebben op je gezondheid en levensduur. Of je nu een vroege vogel bent of vooral als je een nachtbraker bent, is het zeker de moeite waard om te kijken hoe je je slaapgewoonten kunt optimaliseren voor een langer en gezonder leven.