Het drinken van een glas lokale wijn is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij een bezoek aan Scandinavië, maar deze koude, noordelijke regio ontwikkelt zich snel tot een nieuwe wijnstreek. Ver ten noorden van de Franse en Italiaanse wijnstreken groeien nu al meer dan 10.000 wijnstokken op een heuvel in Seeland, het grootste eiland van Denemarken. Honderden commerciële wijngaarden zijn nu verspreid over Denemarken, Zweden en zelfs Noorwegen, waar een eerste generatie professionele wijnmakers een ooit nichehobby transformeren in een kleine, maar bloeiende industrie.
Scandinavië bloeit uit tot wijnstreek
Commerciële wijngaarden zijn in Denemarken en Zweden pas toegestaan sinds 2000, onder de Europese regels. Rond 2010 kwam de wijnproductie echt op gang, toen de sector zich langzaam verplaatste van amateurproducenten naar meer ambitieuze, commerciële wijnmakers. Tegenwoordig zijn er al 150 commerciële wijngaarden in Denemarken, samen goed voor 125 hectare wijnstokken, naast meer dan 1000 hobbytelers. In Zweden zijn er volgens de Zweedse Wijnvereniging 47 commerciële producenten met een totaal van 193 hectare, waarbij de grootste wijngaard maar liefst 125.000 wijnstokken heeft. Uiteraard staat de Scandinavische wijnindustrie nog in de kinderschoenen in vergelijking met landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje, deze landen hebben ieder tussen de 700.000 hectare en bijna een miljoen hectare aan wijngaarden.
Voor de meeste Scandinavische wijngaarden is Solaris de druif bij uitstek, dit is een aromatische hybride soort die goed is aangepast aan koudere klimaten, gemakkelijk rijpt en beter bestand is tegen ziektes, waardoor wijngaarden minder afhankelijk zijn van pesticiden. De druif werd voor het eerst gekweekt in Duitsland in 1975, en werd pas vanaf 2004 in Scandinavië omarmd, waarna de wijnproductie een enorme groei kende.
Klimaatverandering biedt kans maar ook uitdaging
Data toont aan dat zowel Denemarken als Zweden de afgelopen 40-50 jaar een gemiddelde temperatuurstijging van bijna twee graden Celsius hebben meegemaakt. Dit heeft gezorgd voor mildere winters en een langer groeiseizoen voor fruit, waaronder druiven. Maar ondanks deze temperatuurstijging blijft vorstschade in de Noordelijk landen een groot risico in het geval van een strenge wat nog met regelmaat voorkomt. Ondanks deze uitdaging groeit de Scandinavische wijnbouwsector gestaag. De combinatie van innovatie, doorzettingsvermogen en veranderende weersomstandigheden biedt nieuwe mogelijkheden voor deze verrassende wijnregio. Hoewel de weg nog lang is, bewijzen de Scandinavische wijnmakers dat ze niet zomaar gestopt worden door de kou en binnenkort zomaar wel eens een grote speler op de wijnmarkt kunnen zijn.