Saoedi-Arabië is begonnen met de bouw van de Mukaab, een kubusvormige attractie in Riyad die volgens een rapport van Bloomberg het grootste gebouw ter wereld zal worden. Het gebouw zal het belangrijkste middelpunt zijn van New Murabba, een groot ontwikkelingsproject in het centrum van Riyad dat in februari vorig jaar werd gelanceerd.
Wat heeft de Mukaab te bieden?
De kubusstructuur wordt naar verwachting 400 meter aan elke kant, wat groot genoeg zou zijn om 20 Empire State Buildings erin te passen. Voor deze gigaconstructie dan ook maar liefst is 10 miljoen kubieke meter grond uitgegraven, om de bouw van de Mukaab voor te bereiden.
De kubusattractie zal de eerste volledig gesloten wolkenkrabber ter wereld bevatten, ja er komt dus een wolkenkrabber in het gebouw. Ook wordt er een koepel die holografische beelden toont met hotelkamers die gasten naar verschillende regio’s van de wereld kunnen verplaatsen in de kubus gebouwd, aldus het rapport.
“Wanneer je binnen bent, kun je de koepel niet zien,” zei Murabba ceo Michael Dyke. “Je kunt in de Serengeti in slaap vallen en wakker worden in New York City. Je kunt het ruiken, voelen en aanraken.”
Volgens Dyke zal de eerste fase van New Murabba tegen 2030 voltooid zijn en zal het 8.000 woningen voor 35.000 mensen omvatten. Bij de uiteindelijke voltooiing is het project bedoeld om 400.000 mensen te huisvesten. “Het lijkt vandaag misschien op een gebouw, maar het is zoveel meer,” vertelde Michael Dyke, CEO van New Murabba, recentelijk aan Bloomberg. “Uiteindelijk verdient een hoofdstad ter grootte van Riyad een wereldberoemd, centraal icoon zoals andere hoofdsteden.”
Controverse
De vorm van de Mukaab wordt bekritiseerd vanwege zijn gelijkenis met de Ka’aba in de heilige stad Mekka. Moslims wereldwijd bidden richting het gebouw in het midden van de Grote Moskee in Mekka en voeren er rituele rondgangen uit tijdens de bedevaarten Hajj en Umrah.
“Afgezien van alles lijkt het feit dat het een gouden kubus is, mij een bewuste belediging van de Ka’aba in Mekka en een duidelijk symbool van afgoderij,” schreef onderzoeker Laleh Khalili vorige week op X.