De salarissen in de Nederlandse voetbalcompetitie, de Eredivisie, zijn al langer een hot topic. De laatste cijfers laten zien dat de salariskloof tussen de grote clubs als Ajax en PSV alleen maar groter wordt. Volgens gegevens van VI PRO heeft Ajax in het seizoen 2021/22 een salarispost van 109,4 miljoen euro. Dit is een enorm bedrag, dat bijna twee keer zo hoog is als dat van PSV, de grootste concurrent. PSV heeft “maar” 55,2 miljoen euro uitgegeven aan salarissen.
Salarisuitgaven in Amsterdam
Wat opvalt aan de salarisuitgaven van Ajax, is dat 84 procent daarvan bestemd is voor de salarissen van de spelersgroep en de staf. De resterende 16 procent gaat naar overig personeel, zoals het management. Dit is een grote investering van de club. Dit laat duidelijk zien dat de club zich richt op het behouden van een competitieve groep spelers en stafleden. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Ajax is al jaren één van de succesvolste clubs in Nederland. De Amsterdammers halen regelmatig prijzen in nationale en Europese competities.
Personeelskosten
In tegenstelling tot Ajax, heeft PSV een groter deel van hun salarisbudget besteed aan overig personeel. Van hun totale salarispost van 55,2 miljoen euro is slechts 71 procent bestemd voor de salarissen van spelers en staf. Hierdoor is het gat tussen deze twee clubs alleen maar groter geworden. Als gevolg hiervan zal het voor PSV moeilijker zijn om Ajax te verslaan in de competitie. Zij beschikken niet over dezelfde financiële middelen. Feyenoord volgt op een afstand op de derde plek met een salarispost van 48,2 miljoen euro. De resterende clubs in de Eredivisie hebben salarisuitgaven die ver onder die van Feyenoord liggen. AZ staat op de vierde plek die nog geen helft uitgeeft aan salarissen als Feyenoord.
Salariskloof Eredivisie
Het is duidelijk dat de salarissen een belangrijke rol spelen in de prestaties van voetbalclubs. Met deze gegevens in ogenschouw, is het begrijpelijk dat de grotere clubs als Ajax en PSV vaak succesvol zijn in de competitie. Hoewel dit kan bijdragen aan een competitie waarin er duidelijke favorieten zijn, kan het ook leiden tot een onevenwichtige competitie waar kleinere clubs moeilijk mee kunnen concurreren. Dit kan een negatieve invloed hebben op de verdeling van prijzen en een slechtere ontwikkeling van talent bij deze clubs.