Rode Kruis waarschuwt voor koude koningsnacht
Pak goed bepakt en bezakt de deur uit, zo luidt het advies van het Rode Kruis voor koningsnacht. Het kan namelijk goed koud worden. De gevoelstemperatuur kan in de nacht van woensdag op donderdag dalen tot 2 graden boven nul. Dat kan, in combinatie met veel alcohol, gevaarlijk worden. Onderkoeling ligt dan namelijk op de loer. Ter vergelijking: het wordt zelfs kouder dan nieuwsjaarsdag.
Wanneer treedt er onderkoeling op?
Hoe zit dat dan precies, onderkoeling bij alcohol? Het zit zo: onderkoeling treedt sneller op als mensen gedronken hebben. Alcohol verwijdt namelijk de bloedvaten, waardoor je een warm gevoel krijgt. Alleen verlies je daardoor juist warmte. Je lichaamstemperatuur daalt, zonder dat je het doorhebt. Precies voor dit gevaar wil het Rode Kruis waarschuwen.
Ook koud op Koningsdag
Niet alleen op koningsnacht, maar ook op Koningsdag kan het koud worden. Mensen die vroeg uit de veren gaan op Koningsdag om op de vrijmarkten hun spullen te verkopen, moeten oppassen volgens het Rode Kruis. Het Rode Kruis adviseert dan ook om mensen hun kinderen niet op de oude grond te laten zitten, maar juist op een stoeltje.
Eerste hulp
Op meer dan honderd locaties in het land staan honderden hulpverleners van het Rode Kruis klaar tijdens koningsnacht om eerste hulp te bieden. Zij zijn aanwezig op festivals en evenementen, maar ook in de stadscentra van Amsterdam en Utrecht.