Food & Drinks

Rijpt whiskey in de fles? Hier heb je het antwoord

Rijpt whiskey

Hoewel er zeker uitzonderingen zijn, is een goede vuistregel in de wereld der whiskey’s ‘hoe ouder, hoe beter’. Niet voor niks dat je altijd een godsvermogen betaald voor een ‘beetje extra tijd’, uhh, smaak. In deze logica zijn mensen in de veronderstelling dat hoe langer je een fles wegzet, hoe beter deze uiteindelijk moet gaan smaken. Maar is dit wel zo? Rijpt whiskey in de fles? Laat het ons je uitleggen!

Rijpt whiskey in de fles?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee! Simpelweg omdat whiskey stopt met verjaren zodra het uit het vat komt. Jij doet jezelf dus geen plezier om ‘m jarenlang in een afgesloten fles te laten slapen. Je bewijst jezelf zelfs een slechte dienst wanneer je dit gelukje blijft uitstellen. Dit gegeven schrijf je zelfs met hoofdletters wanneer je de fles ook nog eens hebt geopend. Na het openklappen van de fles begint de whiskey namelijk te oxideren, wat resulteert in een kwalitatieve afname van de smaak. Eenzelfde onwenselijke soort verandering krijg je wanneer de fles te lang en intens wordt blootgesteld aan licht. Zoals je ongetwijfeld ook al wist over de afbreuk van bier.

Dit gezegd te hebben, kun je de smaak technisch gezien wel een flinke impuls geven. Nee, niet met ijsklontjes! Noem het valsspelen, maar de toevoeging van kleinere stukken eikenhout kun je de geest van de whiskey weer terug in de fles krijgen!

Het verschil met rode wijn

We moeten whiskey natuurlijk niet met (rode) wijn verwarren. Mensen hebben niet alleen een wijnkelder voor het gemak of om mee te pochen, maar ook om de wijnen een langere tijd te laten rijpen. De smaak en textuur van wijn evolueert in de loop van de tijd dankzij de sedimentatie van tannines. Doordat de tannines na verloop van tijd afbreken wordt het product gladder. Aan dit proces danken wijnen hun fluweelzachte smaak en daardoor zijn de oudjes zo gewild. Ook de oxidatie door eventuele lucht in de fles kan hier een rol in spelen. Een kurk houdt normaal gesproken alle zuurstof buiten, maar dient niet als een volledig luchtdichte verzegeling.

Terug naar de whiskey. Whiskey bevat ook zeker wel tannines, deze wordt tijdens het verouderingsproces namelijk uit de eik gehaald en draagt bij ​​aan de droogte van het eindproduct. In vergelijking met wijn spelen ze echter een veel minimalere rol in de smaak. Als gevolg daarvan is er geen echt merkbaar verschil in de tijd.