We zijn afgelopen weken langs verschillende nieuwe hotspots gefietst in Amsterdam. Drie die er wat ons betreft echt uitsprongen zijn Dimitri’s, Kluis en The Avocado Show Boutique. Met die koudere dagen is het ook weleens lekker om niet naar de supermarkt te hoeven en daarna nog een uur in de keuken te staan. Nee, hoe prettig is het om ergens warm aan te schuiven en niets meer te hoeven doen? Deze drie nieuwe restaurants in de hoofdstad zijn het bezoeken waard:
1. Dimitri’s
De nieuwste aanwinst aan de East-side van Amsterdam is Dimitri’s. Een all-day spot die zich naast het Muiderpoort station en werkelijk vlakbij het Oosterpark heeft gevestigd. Terugkomend op all-day, Dimitri’s is vrijwel de gehele dag geopend, wat betekent dat je hier kunt ontbijten, lunchen, dineren en jawel… modellen spotten! Dimitri’s heeft namelijk hostess- en modellenbureau Buck Agency onder 1 dak. Win-win, dachten wij zo!
Indien je hier voor de modellen komt, dan wordt je leuk verrast door een schitterend menu wat wordt verzorgd door de jongste chef van Amsterdam. De 22-jarige chef Ray Drisdale heeft in het verleden gekookt bij het Okura en Hilton Double Tree en staat nu in de keuken bij Dimitri’s.
Op de menukaart vinden we verschillende gerecht met een Mediterrane en Arabische twist. De heerlijke gerechten kun je delen zodat je verschillende dingen kunt proeven. Heb je daar geen zin in, ook geen probleem, aangezien er van alles op de kaart staat. Denk aan verschillende mezzes van vis, vlees, vega en steak specials. Onze favorieten zijn zonder twijfel de lamsspies met raita en hummus, de zalm met wasabi-sorbet en de tijgergarnalen met knoflook en citroen. Ook de geroosterde aubergine met yoghurt en Iberico fingers smaakten naar meer. Dimitri’s is zeker een plek om in de gaten te houden.
2. Kluis
In het oude bankgebouw aan de Haarlemmerstraat overheerste in de jaren ’20 de geur van sigarenrook en maakten mannen met bolhoedjes de dienst uit. De rook is inmiddels opgetrokken en bolhoedjes zijn uit het straatbeeld verdwenen. Het jaren ‘20 Amsterdamsche Bank gebouw is gebleven, maar verbergt nu restaurant en bar Kluis -voormalig Dulac en Roebling’s-aan de rand van de Jordaan.
De Kluis is vandaag de dag niet meer gevuld met goud, maar met vloeibaar kapitaal: wijn. Op het menu staan onder andere elegante witte wijnen zoals een frisse Weissburgunder uit Duitsland of fruitige Italiaanse Fontanasanta, die je gedurende de hele dag kunt bestellen.
Een eigenzinnig all-dayconcept
Waar de historie rijk is, is het menu verfijnd en eigenzinnig. De chef en zijn team tonen hun wereldse vaardigheden in een all-dayontbijt, lunch en dinermenu vol internationale lievelingen. De ontbijt-en lunchkaart zijn als een comfort foodwereldreis waarherkenbare gerechten een verfijnde twist krijgen. Zoals de porky baguettemet 14-uur gegaarde varkensnek, de Norwegian eggs methuisgemaakte gravlax en yuzu mayonaise of dekip katsu en pekingeend. Ragfijn, maar toegankelijk –ook voor de einde-van-de-maand-bankrekening.
Tijdens het diner krijgen kwalitatieve ingrediënten een plekje in de open keuken. Hier veranderen ze met verfijndetechnieken in puur goud. Een eigenzinnig tastingmenu van 3 (€39) tot 6 (€66) verrassende gangen is het resultaat. Daarop een gekonfijte eendenbout met jam en zandkoekjes, coquilles met koningskrab en beurre noisetteen beef wellingtonmet gerookte aardappelpuree en beenmergsaus. Fine dining, maar allesbehalve stijfjes.
3. The Avocado Show Boutique
Hebben jij en je meisje de afgelopen jaren meegedaan aan de avocado gekte? Grote kans dat je dan ook van The Avocado Show gehoord hebt. Een restaurant wat ware kunstwerken maakte van die o zo populaire vrucht. Het bleek een waar succes te zijn, want iedere dag weer stonden er rijen voor de deur van mensen die een foto van hun bordje wilden maken en anderen die wilden zien wat er nou zo bijzonder bleek te zijn.
Het succes heeft er in ieder geval toe geleid dat er inmiddels ook een The Avocado Show Boutique is geopend. Een plek waar je niet in de rij hoeft te staan voor je eten, maar waar je het gewoon mee naar huis kunt nemen, daar op kunt eten of kunt laten bezorgen. Zo kan ook jij deze succesformule uitproberen en hoef je daar niet eens de deur voor uit.
Met de opening van de eerste boutique is The Avocado Show klaar voor internationale uitbreiding. Simpson: ‘We hebben alle wijze lessen van ‘t restaurant en onze fans samengevat om het concept van The Avocado Show overal ter wereld neer te kunnen zetten.’ Eerder ontving het duo al een miljoeneninvestering van investeringsbedrijf Orange Wings van avocadovedetten Shawn Harris en Adrielle Dankier. Voor het restaurant überhaupt open was hadden ze al 80 franchise-aanvragen binnen. Inmiddels staat de teller op ruim 200 geïnteresseerde partijen over de hele wereld. Of jij ook wild wordt van dit concept is nog maar de vraag, maar met een avocado-liefhebbende vriendin zit je hier zeker goed!
Hopelijk heb jij inspiratie kunnen doen om lekker uiteten te gaan. Laat ons weten als je nog een nieuwe hotspot bij jou in de buurt ontdekt hebt.