Entertainment

Wat zijn de regels omtrent vuurwerk rondom de jaarwisseling 2023/2024?

Vuurwerk

Oud en nieuw nadert zijn hoogtepunt. We kunnen 2023 bijna inruilen voor 2024. Dat gaat traditiegetrouw gepaard met champagne, oliebollen en natuurlijk vuurwerk. Op het laatstgenoemde heerst al jaren een stigma. Daarom is het goed om de regels omtrent vuurwerk voor de naderende jaarwisseling door te spreken.

Dit zijn de vuurwerkregels voor de jaarwisseling 2023/2024

Zoals ook in 2022 het geval was, bepalen steden en gemeentes zelf of ze een vuurwerkverbod met oud en nieuw invoeren of juist niet. Vorig jaar waren dat al Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Nijmegen, Apeldoorn, Haarlem, Bloemendaal, Heumen, Heemstede, Mook en Middelaar, Soest en de Utrechtse Heuvelrug. Vanaf de komende jaarwisseling van 2023-2024 kunnen we Arnhem, Tilburg en Eindhoven ook aan dit lijstje toevoegen. Door al deze lokale verboden wordt de roep om een nationaal vuurwerkverbod, zoals dat tijdens de Coronaperiode gold, steeds groter. In de Tweede Kamer is echter nog altijd geen meerderheid voor dat voorstel. Ook zijn er in veel gemeentes vuurwerkvrije zones ingesteld. Bijvoorbeeld bij ziekenhuizen of in de buurt van kinderboerderijen. Die vuurwerkvrije zones zijn te vinden op de site van jouw gemeente.

Ook een regel die blijft, is de tijden waarop vuurwerk mag worden afgestoken. Dat is nog altijd van 31 december 18:00 tot 1 januari 02:00. Wie buiten deze tijden gaat knallen, riskeert een boete die varieert van € 100 tot € 750. Ook kun je een aantekening op je strafblad krijgen. Als je wordt betrapt met illegaal vuurwerk, wordt die boete nog een stuk hoger. Er kunnen zelfs celstraffen tot maximaal 9 maanden worden opgelegd.

Vuurwerk afsteken

Nu we het toch over het afsteken van vuurwerk hebben: het lijkt er tot dusver op dat er geen aanvullende maatregelen worden getroffen omtrent het afsteken van vuurwerk zelf ten opzichte van vorig jaar. Dit betekent dat vuurwerk uit de categorie F3, knalvuurwerk (zoals rotjes), losse enkelshotsbuizen, knalstrengen, losse vuurpijlen, Romeinse kaarsen en babypijltjes verboden blijven. Sterretjes, knalerwten (F1-vuurwerk), cakes, compoundboxen en grondbloemen zijn wel gewoon beschikbaar (F2-vuurwerk). Ook carbidschieten is in sommige gemeentes toegestaan, vooral op het platteland, waar dit erg populair is. Voor het loslaten van een wensballon geldt in principe dezelfde regeling.

Het kopen van kindervuurwerk, oftewel F1-vuurwerk, is toegestaan vanaf 12 jaar, terwijl cakes, compoundboxen en grondbloemen (F2-vuurwerk) mogen worden gekocht vanaf 16 jaar. Illegaal vuurwerk mag vanzelfsprekend ook nog altijd niet worden verkocht. Hier worden onder meer Cobra’s en nitraten onder verstaan.

Ten slotte is het per huishouden en/of vervoermiddel toegestaan om maximaal 25 kilo aan vuurwerk opgeslagen te hebben. Wie dat maximale aantal overschrijdt, riskeert torenhoge boetes.

Bron: Groot Vuurwerk