Tijdens die koude, donkere wintermaanden willen we allemaal wel eens langer onder de wol blijven liggen. Voel je niet schuldig als je dat ochtendalarm snoozet: het is namelijk niet luiheid of gebrek aan discipline. Je lichaam vraagt simpelweg om wat extra rust, en dat is helemaal niet zo gek eigenlijk!
Het effect van de winter op je slaap
De winter brengt donkere dagen met zich mee, wat betekent dat je lichaam minder zonlicht binnenkrijgt en dit heeft dus ook te maken met je slaap en algemene gezondheid. Hierdoor maakt je lichaam meer melatonine aan, het hormoon dat slaap reguleert. Minder licht leidt tot meer melatonine, en dat maakt je slaperiger.
Ook blijkt uit onderzoeken dat mensen gemiddeld tot wel een uur langer slapen in de winter in vergelijking met de zomer. Niet alleen de totale slaaptijd neemt toe, ook de hoeveelheid REM-slaap – dat deel van je slaap waarin je hersenen ervaringen verwerken en emoties een plekje krijgen – is hoger in de winter.
Waarom zonlicht ó zo belangrijk is
Doordat we in de winter minder blootgesteld worden aan zonlicht, komt ons hele slaap-waakritme in de war. Vooral het gebrek aan ochtendzon kan ervoor zorgen dat je ’s avonds moeilijker in slaap valt, en ’s ochtends langer blijft liggen. Onderzoek wijst uit dat mensen in de winter vaak later inslapen en daardoor op werkdagen toch nog moeite hebben om op tijd hun bed uit te komen. Klinkt bekend, toch? Het blijkt zelfs dat mensen op vrije dagen nóg later naar bed gaan in de winter. En dat heeft niet alleen met Netflix bingewatchen te maken; het is een biologisch effect.
Hoewel we de seizoenen niet kunnen veranderen, kun je wel wat maatregelen nemen om je energieniveau op peil te houden. Begin je dag bijvoorbeeld met wat daglicht: loop een klein rondje buiten of geniet van je koffie in de tuin. Elke zonnestraal in de ochtend helpt je lichaam om zich aan het ritme aan te passen. Kortom, je bent niet lui als je in de winter wat meer slaap nodig hebt. Je lichaam vraagt erom, en soms is het beste wat je kunt doen gewoon een beetje toegeven aan die natuurlijke behoefte.