De airfryer is onze grootste vriend. Tegenwoordig kun je steeds meer gezonde gerechten klaar maken in de mobiele heteluchtoven en is dit echt niet meer weg te denken uit de keukens van tegenwoordig. Naast frietjes kun je bijvoorbeeld ook andere snacks of maaltijden bereiden in de airfryer. Nu hebben we een heerlijk recept voor een biefstuk uit de airfryer.
Recept voor perfecte biefstuk uit de airfryer
Echte mannen houden van een goed stuk vlees. En voor de vleesliefhebbers steekt een goed stuk biefstuk er meestal met kop en schouders bovenuit. Eerder vertelden we je al hoe je een perfecte biefstuk bereidt. Maar waarom bakken, als je ook kunt airfryen? Het is tijd om mee te gaan met de tijd en gebruik te maken van onze grote vriend de airfryer. Hieronder lees je wat je nodig hebt en hoe je stap voor stap een overheerlijke biefstuk maakt in de airfryer. Dat wordt smullen!
Wat heb je nodig voor een overheerlijke biefstuk uit de airfryer?
- Een goede airfryer;
- Biefstuk naar keuze;
- Peper en zout;
- Arachide olie of andere neutrale olie naar smaak.
Zoals je kunt zien heb je niet bijzonder veel spullen nodig om je biefstuk in de airfryer klaar te maken. Je kunt dat lapje rood vlees klaarmaken op jouw mooie kookeiland, maar een kleinere keuken voldoet ook prima. Wel raden wij jou aan om de biefstuk bij de lokale slager te halen. Je bent er wel iets meer voor kwijt, maar je proeft echt het verschil.
Een goed begin is het halve werk
Als chef in spe wil je natuurlijk het lekkerste stukje vlees op tafel zetten. Buiten de bereiding om is het belangrijk om een biefstuk van goede kwaliteit in huis te halen. Nu is de slager dé expert die jou daarbij een handje kunt helpen, maar er zijn ook een aantal dingen waar je zelf op kunt letten.
Wil jij gaan voor het meest tedere en malse stuk biefstuk dat de slager heeft? Kies dan voor een lap vlees dat is gesneden uit de lendenen van het dier. De lendenen zitten net onder de ruggengraat van het rund. Dit gedeelte van het lijf beweegt het minst van alle andere delen van het dier en dat maakt het dan ook uiterst geschikt voor een sappige, malse, overheerlijke biefstuk. Klein probleempje: aan vlees uit deze regionen kleeft vaak een prijskaartje. Maar eerlijk is eerlijk, voor een échte vleesliefhebber is zo’n biefstuk het geld meer dan waard. Daarnaast is het belangrijk om te allen tijde van belang om te letten of jouw lapje bief goed gemarmerd is, levendige kleuren heeft en een vochtig (maar niet te nat) oppervlak heeft.
Als je meer op de exotische toer wilt gaan dan kun je er ook voor kiezen om in plaats van een biefstuk van een ander dier te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een biefstuk van een bizon, hert, kalkoen, kangoeroe of struisvogel. Loopt jou het water al in de mond?
De bereidingswijze van dé perfecte biefstuk uit de airfryer.
Allereerst moet je de airfryer op 200 graden Celsius zetten. Terwijl de heteluchtoven zich opwarmt, kun jij de biefstuk uit de verpakking halen en alvast insprayen of insmeren met arachide olie. Breng vervolgens de biefstuk op smaak met wat peper en zout Wanneer de airfryer warm is, leg je de biefstuk met liefde in het mandje. Vervolgens laat je de biefstuk naar gewenste garing garen. Wil je een rare biefstuk? Laat hem dan zes minuten liggen. Toch liever een meer doorbakken biefstuk? Bak dan zo’n acht minuten voor medium rare en tien minuten voor goed doorbakken. Vergeet niet tussendoor het vlees om te draaien, zodat het aan alle kanten goed gaar wordt.
Haal de biefstuk na de gewenste tijd uit de airfryer en laat het lapje vlees nog 3 minuten rusten. Hierna kun je heerlijk geniet van een lekkere biefstuk uit de airfryer.