Other

Waarom het nemen van pre-workout toch niet zo’n goed idee is

pre workout nadelen

Dat sporten gezond is hoeven we je ondertussen niet meer te vertellen. De talloze voordelen zijn allang bekend, maar toch gaan sommigen te fanatiek aan de slag. Niet dat daar iets mis mee is, maar als je echt resultaat wilt boeken is het veel verstandiger om dat op de natuurlijke manier te bereiken. Te vaak wordt er gebruik gemaakt van een pre-workout. Vooral jonge sporters kunnen daarmee onbewust meer schade aanrichten dan ze willen.

De gevaren van een pre-workout

Een goede voorbereiding is het halve werk aldus het gezegde. Terwijl een goede warming-up een prima idee is, gaat die vlieger niet op voor de pre-workout. Nu is het zeker zo dat het niet erg is om te zorgen voor voldoende energie voor je aan de feitelijke work-out begint. Dat zit wel goed bij die pre-workouts. Ze bevatten vaak tal van stoffen die zorgen voor meer energie. Zo zit er niet alleen cafeïne in, maar ook minder onschuldige stoffen als beta-alanine, citrulline malaat en creatine. Dat hoeft niet direct slecht te zijn, maar vaak gaat het juist om relatief grote hoeveelheden. Onbewust neem je dus meer in dan wat verantwoord zou zijn. Dat komt vooral omdat er bijvoorbeeld suiker wordt toegevoegd, net als andere smaakstoffen. Toch moet je er niet al te licht over denken, in veel gevallen neem je onbewust een groot risico met je gezondheid.

Energie aanvullen

Superhandig om even geen dipje te hebben als je gaat trainen. De hoeveelheid cafeïne in je pre-workout lost dat snel op en voorziet je lichaam van nieuwe energie. Dat klinkt leuk, maar het is geen natuurlijke manier van energie krijgen. Het komt namelijk uit een flesje en vroeg of laat krijg je de rekening gepresenteerd. Daarnaast zorgt die extra energie er ook voor dat je minder makkelijk in slaap valt.

Risico op gewenning aan pre-workout

Alhoewel een pre-workout een prima middel lijkt om goed te kunnen presteren in de gym is er een belangrijk nadeel aan verbonden. In veel van die pre-workouts zit cafeïne. Niets mis mee zou je denken, want dat zit ook in koffie. Klopt, maar je lichaam went er vrij makkelijk aan. Die gewenning zorgt ervoor dat je dus meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Na verloop van tijd merk je dus dat je meer gebruikt dan je zou willen en dat is verre van wenselijk.

Signalen van je lichaam negeren

Je lichaam is prima in staat om aan te geven wanneer het tijd is om even rust te nemen. Dat doet het lichaam niet voor niks, het voorkomt zou dat je te maken krijgt met uitputting. Ga je daarentegen je toevlucht zoeken tot tal van middeltjes om je energieniveau op te krikken, dan ben je eigen bezig om roofbouw te plegen op je lichaam. Niet zelden is het gevolg dat je overloopt van de stress, bovendien kan er dan ook sprake zijn van overtraining.

Bijwerkingen

Bijna alles wat onnatuurlijk is, geeft bijwerkingen. Denk maar aan het gebruik van medicatie als je ziek bent. Dat geldt ook voor pre-workouts. Het gevaar is juist dat je kans loopt op langdurige bijwerkingen. Dat zijn overigens niet de minste klachten waar je dan tegenaan loopt. Denk maar aan zaken als uitputting, een verhoogde bloeddruk, koorts en hoofdpijn. Dat zijn overigens de minst vervelende bijwerkingen. Ook zaken als hartproblemen en flauwvallen kunnen voor komen.

Designerdrugs als ingrediënt

Pre-workout bevatten tal van stoffen om je de energie te geven die je denkt nodig te hebben. Nu is er niks mis mee als die ingrediënten ook echt gezond zouden zijn. Het probleem is dat je vaak niet weet wat al die stoffen doen. Naast de vrij onschuldige bestanddelen als cafeïne zitten er soms ook drugs in. Dit zijn dan vooral designerdrugs zoals steroïden en amfetamine-achtige stoffen. Waarschijnlijk hoeven we je niet te vertellen dat de inname van dergelijke producten ronduit schadelijk zijn voor je gezondheid.