Direct naar content
Actueel

Pittig eten wint steeds meer aan populairiteit in Nederland

Wouter Wagenaar Leestijd: 2 minuten
Pittig eten steeds populairder in Nederland


Onderzoeksbureau Circana heeft onderzoek gedaan naar pittig eten in Nederland, het onderzoeksbureau deed dit in opdracht van Distrifood. Uit het onderzoek blijkt dat er forse stijging is in het aanbod pittig eten in de Nederlandse supermarkt. Het aantal pittige producten in de Nederlandse supermarkt is sinds 2021 flink gestegen. De pittige producten zijn sinds de coronapandemie steeds meer intrek in Nederland, de reden voor de populariteit stijging van pittig eten heeft volgens het onderzoek met verschillende aspecten te maken.

Pittig eten wint aan populariteit in Nederland

De stijging in pittig eten zit vooral in makkelijk en snel eten zoals chips en noedels, veel van de pittige producten zijn afkomstig uit Azië waar het gebruik van pepers en pittige specerijen veel gebruikelijker is. Veel van de producten waar een pittige versie van gemaakt wordt zijn ook van origine afkomstig uit Azië, neem bijvoorbeeld: noedels, kroepoek, loempia’s en veel rijstproducten.

Er zijn verschillende redenen voor de stijging in het aanbod pikant eten, zo reist de gemiddelde Nederlander steeds meer en steeds verder. Vooral tijdens reizen buiten de westerse wereld ervaart de gemiddelde Nederlander een stuk meer scherpte in het voorgeschotelde eten. Vooral in Azië maken Nederlanders veel scherpe smaaksensaties mee, daardoor is er veel vraag naar deze smaaksensaties in ons eigen kikkerlandje.

Reden tot smaaksensatie

Pittig voegt vaak niet alleen warmte, maar ook een extra laag smaak toe aan gerechten wat de gerechten een stuk levendiger maakt. Dit komt door de combinatie van scherpte en aroma’s in pittige ingrediënten zoals chilipepers, zwarte peper, gember, knoflook, en specerijen als komijn en koriander. Er zijn een aantal redenen waarom pittig eten zo lekker wordt ervaren.

Ten eerste stimuleert pikant eten de pijnreceptoren in je mond, waardoor je lichaam endorfines vrijgeeft, oftewel de natuurlijke ‘gelukshormonen’. Dit geeft een plezierig gevoel en kan ervoor zorgen dat je blijft verlangen naar de pittige smaak. Ten tweede geven pittige ingrediënten vaak een contrast tegen andere smaken in een gerecht, zoals zoet, zuur, zout, of umami. Dit maakt gerechten smaakvoller en veelzijdiger. Bijvoorbeeld, pittigheid kan de zoetheid in een gerecht zoals een pittige mango-salsa of honing-sriracha saus extra benadrukken.

Tot slot zorgt pittigheid voor een fysieke warmte die de smaakbeleving verandert. Deze sensatie geeft een diepere, rijkere ervaring en prikkelt de smaakpapillen op een unieke manier.