Bevalling scoort hoog op de pijnschaal
Het is een discussie in het rijtje ‘we gaan het nooit eens worden’. Laten we eerlijk zijn, na een zwangerschap bevallen is een pijnlijke, maar dankbare ervaring. Prettig is het zeker niet als we kijken naar de pijn die gepaard gaat met het op de wereld zetten van een kind. De mate van de pijn wordt door elke vrouw (en bij elke zwangerschap) weer anders ervaren.
Trap in je ballen doet mannen het uitschrijven van de pijn
Een schop of trap in de zak van een man, bijvoorbeeld onbedoeld tijdens het voetballen of juist heel bewust tijdens het vechten, is ook een pijnlijke ervaring. Volgens menig man is die pijn nog veel intenser dan een bevalling. Zit ergens wel wat in. Op een bevalling kun je je voorbereiden, je weet immers dat het er aan zit te komen. Je kunt je dus instellen op de pijn van het ‘moment supreme’. Bij een trap in je ballen is dat niet het geval. Je hebt geen weken de tijd om je erop voor te bereiden, yoga-oefeningen te doen of speciale zwemlessen te nemen voor mannen die een verhoogd risico lopen op een trap in de zak.
Wat is pijnlijker: een trap in je ballen of een bevalling?
Het grootste probleem bij de vraag wat nu erger is, is dat je niet kunt vaststellen wat pijn exact is. Hoe meet je nu immers pijn? Volgens wetenschappers kun je pijn wel vaststellen door er een waarde aan te koppelen: de zogenaamde ‘del’. Op basis daarvan zou een bevalling een pijnervaring van 57 del opleveren. Ter vergelijking: het menselijk lichaam is in staat om zo’n 45 del te verdragen. De pijn bij een bevalling zit daar dus aardig boven. Een trap in de ballen levert echter een pijnervaring op van 9000 del. Dat is dus wel even iets meer. Op basis van de wetenschappelijke bevindingen moet de conclusie dus zijn dat een trap in de ballen een stuk pijnlijker is dan een bevalling.
Aanhoudend proces van pijn lijden
Voor we nu hordes boze moeders op ons dak krijgen moeten hier wel kanttekeningen bij geplaatst worden. De stelling dat een trap tussen de benen pijnlijker is gaat maar gedeeltelijk op. De manier waarop een mens pijn ervaart en verwerkt is namelijk per persoon verschillend. De manier waarop we pijn ervaren is afhankelijk van een groot aantal factoren. Zo speelt de leeftijd, de conditie, de mate van ontspanning en de eerdere ervaringen een grote rol bij de pijnervaring. Bij een bevalling komen daar nog andere factoren bij om de hoek kijken zoals de ellenlange duur van de bevalling, de lengte van het kindje en de breedte van de heupen. Als je met die factoren rekening houdt, valt de pijn door een trap in de ballen best wel mee. Dat is namelijk maar een kortdurende pijnervaring. Een bevalling daarentegen kan als snel een paar uur in beslag nemen.
Ben jij ‘kamp mannen’ en weet je zeker dat een trap in je edele delen meer pijn doet dan een bevalling, kijk dan even onderstaande video. Ook Dennis Storm en Valerio Zeno namen een tijd terug proef op de som in dit eeuwenoude vraagstuk. We waren er niet zelf bij, maar ze lijken het behoorlijk zwaar te hebben tijdens de simulatie-bevalling.