Gear

Deze pantservoertuigen stuurt Nederland ter versterking


Nederland stuurt zwaarder defensiematerieel naar Oekraïne, vanwege hernieuwde Russische aanvallen. Dat liet premier Mark Rutte weten via zijn Twitter-pagina. Welke pantservoertuigen heeft de Koninklijke Landmacht eigenlijk in haar bezit?

Pantservoertuigen Koninklijke Landmacht

Allereerst wat is een pantservoertuig? De naam zegt het eigenlijk al: een gevechtsvoertuig dat gepantserd is. Het voertuig is bestand tegen kogels en tot op zekere hoogte tegen explosies. Daarnaast gebruikt het leger pantservoertuigen vooral bij licht ondersteunende acties, zoals verkenning en het vervoer van militairen. De Koninklijke landmacht bezit drie verschillende pantservoertuigen: de Bushmaster, de Boxer en de Fuchs.

https://www.instagram.com/p/CZZcGLSK2vN/

Specificaties van de Bushmaster

De Bushmaster is de eerste uit het rijtje van pantservoertuigen. Dit pantservoertuig wordt gebruikt voor patrouilletaken en het vervoeren van infanteristen (militairen). Naast de infanterie-uitvoering is er sinds juli 2020 ook een Multirole Electronic Warfare-uitvoering. Dit is een bestaande Bushmaster die is omgebouwd voor elektronische oorlogvoering. De Bushmaster is bestand tegen zwaardere explosieven door onder andere de V-vormige bodem die zorgt dat de druk van een explosie afbuigt. In het voertuig zit een dieselmotor met een rijbereik van duizend kilometer en kan een topsnelheid bereiken van maar liefst 120 kilometer per uur. Daarnaast beschikt de Bushmaster over een remote controlled weapon system. Dit betekent dat de schutter niet direct achter het wapen zit, maar volledig beschermd in het pantservoertuig. De Koninklijke Landmacht bezit in totaal 106 Bushmasters.

Watch on YouTube

Specificaties van de Boxer

De Boxer is de tweede uit het rijtje van pantservoertuigen. Opvallend aan de Boxer is het modulaire systeem. Het voertuig wordt namelijk opgebouwd uit twee delen. Het basisdeel van het robuuste voertuig bestaat uit het bestuurdersdeel en het onderstel. Hierop wordt een specifieke opbouw geplaatst. Dit is de zogenoemde missie-module en die bepaalt de uitvoering. Los van de onbewapende Boxer-ambulance, beschikt de Boxer over een remote controlled weapon system. Het voertuig is  7,93 meter lang en 3 meter breed. In totaal kunnen er zeven mensen mee in de Boxer. Dit gaat meestal om:  een commandant, een schutter en een bestuurder als voertuigbemanning, daarnaast drie stafofficieren en een stafassistent. Van dit pantservoertuig heeft de Koninklijke Landmacht 200 stuks.

Watch on YouTube

Specificaties van de Fuchs

De Fuchs heeft twee uitvoeringen, namelijk het Fuchs-EOV-voertuig (elektronische oorlogvoering) en het Fuchs-NBC-verkenningsvoertuig. Het EOV-voertuig verzamelt inlichtingen en stoort en manipuleert vijandelijke radiocommunicatie. Het NBC-voertuig wordt gebruikt voor detectie naar nucleaire, biologische en chemische middelen. Met een dieselmotor kan het voertuig een topsnelheid bereiken van 80 kilometer per uur. De bemanning van de Fuchs is een voertuigcommandant, sergeant/wachtmeester, korporaal en soldaatverkenner.