Food & Drinks

De oudste Japanse whisky ter wereld kun je nu kopen

Japanse whisky 55

Natuurlijk komt whisky oorspronkelijk uit Schotland en Ierland. Inmiddels ligt de tijd achter ons dat het alleen die twee landen zijn die goede drank produceren. Andere landen roeren zich nadrukkelijk op de markt voor de betere whisky. Zo kennen we inmiddels ook al een bijzonder aardige Nederlandse whisky en ook de Belgen hebben de kunst van het destilleren goed onder de knie. Een uitschieter in positieve zin is Japan. Zo is de 55  jaar oude Yamazaki een zeer gewilde whisky.

 

Oudste Japanse whisky

Als het om de leeftijd van een goede whisky gaat, dan hebben we het vaak over whisky van bijvoorbeeld 12 of 16 jaar oud. Ouder kan uiteraard ook, maar dan wordt de prijs ook een flink stuk hoger. Toch kan zo’n enorm oude whisky bijzonder interessant zijn. Zo is de 55 jaar oude Yamazaki aardig uniek. Niet alleen qua smaak, maar vooral omdat je die whisky niet even bij je lokale drankhandel kan kopen. Vorig jaar werd nog een beperkt aantal flessen verloot aan een select gezelschap en dit jaar komt er weer een kleine partij op de markt.

Geen malt whisky

De oudste Japanse whisky ter wereld, het is zo’n kleine 60 jaar geleden gedistilleerd, is feitelijk een eerbetoon aan de ontwikkeling van de Japanse whisky. Wat de whisky nog interessanter maakt, is dat het geen malt whisky is. Zo bevat het delen van een whisky die in 1964 is geproduceerd en heeft gerijpt in witte, eikenhouten vaten. Dit deel is vermengd met mizunara-gerijpte whisky uit 1960 onder de goedkeuring  van Suntory-oprichter Shinjiro Torii en Master Blender Keizo Saji. Het geheel is gebotteld in 2020 en de oplage bestaat uit slechts 100 flessen. Om het een nog meer exclusieve uitstraling te geven wordt elke fles individueel verpakt in een mooie doos, versierd met traditioneel Japans timmerwerk met goudstof en een zwarte lak.

Watch on YouTube

Typisch Japanse whisky

Volgens de master blender (hij is overigens pas de vierde werknemer in de geschiedenis van het bedrijf met die titel), is de whisky dan ook duidelijk Japans. “Tijdens het blenden van de Yamazaki 55 heb ik het verstrijken van de tijd en ‘wabi-sabi’ als inspiratie gebruikt – de Japanse overtuiging dat onvolkomenheden uiteindelijk kunnen bijdragen aan perfectie.” Dat de whisky niet goedkoop is zal je dan ook niet verbazen. De vraagprijs is maar liefst 60.000 dollar per fles. Voor dat bedrag krijg je dan een whisky die volgens de producent barstensvol gerijpt fruit zit waarbij zoete en licht bittere tonen vechten om de gunst van je smaakpapillen. Met een alcoholpercentage van 46% is het een behoorlijk stevige jongen.

Deel van de verkoop gaat naar het goede doel

Daar staat overigens wel tegenover dat de opbrengst voor een zal worden gebruikt The White Oak Initiative te ondersteunen. Dit is een groep die zich inzet voor de duurzaamheid op lange termijn van Amerika’s witte eikenbossen. ‘Aangezien Yamazaki 55 gedeeltelijk is gerijpt in Amerikaanse wit eiken vaten, zijn we er trots op om samen te werken met het White Oak Initiative. Zij zetten zich in voor de duurzaamheid op lange termijn van de Amerikaanse Witte Eik en het leefgebied van deze boomsoort’, aldus Shinji Fukuyo.