Other

Voorkom online oplichting: dit zijn de meest gebruikte trucs op Marktplaats

online oplichting

De kans is groot dat je ooit iets via Marktplaats of vergelijkbare websites hebt gekocht. Vaak gaat dat goed, maar in sommige gevallen kun je, zonder dat je het direct in de gaten hebt, slachtoffer worden van online oplichting. Dan hoeft het niet altijd om grote bedragen te gaan. Vaak is het zelfs zo dat een oplichter het juist op de kleine bedragen gemunt heeft, om de pakkans te verkleinen.

Zo voorkom je online oplichting

Ben je voor slechts 10 euro opgelicht, dan zul je wellicht niet zo snel aangifte daarvan doen. Toch kun je zelf veel doen om ongewenste situaties te voorkomen. Zo biedt Marktplaats twee methoden aan om veilig te handelen: gelijk oversteken en het betaalverzoek. Ook via je eigen bank kun je een betaalverzoek sturen aan de koper. In dat laatste geval staat het bedrag direct op te rekening. Onderstaande tips laten zien waar je op moet letten om online oplichting te voorkomen.

Betaling controleren

Sommige oplichtingen zijn redelijk bekend. De truc is bijna klassiek te noemen. Je hebt bijvoorbeeld een deal gesloten en de koper zegt het bedrag snel te zullen overboeken. Mooi natuurlijk, maar plotseling krijg je een sms van je bank met het verzoek om een betaling te controleren. Kan gebeuren denk je, dus je hebt geen reden om het te wantrouwen. Het bericht komt van je eigen bank dus zal het wel vertrouwd zijn. Dat is dus niet het geval. De link in het sms-bericht leidt niet naar de pagina van je bank, maar naar een zeer goed lijkende phishingpagina. Via die pagina worden bankgegevens buit gemaakt en kun je dus naar je geld fluiten.

Tikkie

Nog een bekende manier van online oplichting: de Tikkie-methode. De koper geeft aan geïnteresseerd te zijn en wil graag even via WhatsApp communiceren. Dat lijkt onschuldig, maar is het niet. Na enige tijd verzoekt de koper je om 1 eurocent over te maken via Tikkie. Op die manier zou hij jou wel vertrouwen als verkoper zijnde. Ook in deze truc van online oplichting wordt er weer gebruik gemaakt van een link die leidt naar een pagina die verdacht veel weg heeft van de bekende pagina. Ook op deze manier bemachtigt de oplichter jouw bankgegevens.

Iban verifiëren

In sommige gevallen probeert een oplichter je op een andere manier te benadelen. Ook nu is het weer een variant op bovenstaande voorbeelden, alleen is deze wat gewiekster. Dit type koper vertelt dat hij al eens eerder is opgelicht en dit graag wenst te voorkomen. Klinkt logisch, maar wat minder logisch is, is de vraag om je IBAN-nummer te mogen controleren. Vaak gebeurt dit via WhatsApp of via de berichtenapplicatie van Marktplaats. Je krijgt dan een link toegestuurd waar je zogenaamd je IBAN-nummer kunt checken. Dat nummer wordt wellicht gecheckt, maar je bankgegevens worden ook gelijk buit gemaakt.
Trap hier dus niet, maar zeg gewoon dat hij of zij het IBAN-nummer ook via deze site kan controleren op juistheid. Voor de goede orde, je hoeft dan ook geen inloggegevens te verstrekken.

‘U krijgt uw geld terug’

Deze online oplichting-truc is nog brutaler. Je hebt iets gekocht, geld overgemaakt, maar niks ontvangen. Knap vervelend dus. Wat wel gebeurt is dat je een email of bericht van de oplichter krijgt. Hierin krijg je twee opties. Je kunt kiezen om het bedrag terug te krijgen met aftrek van 20 euro leergeld of je doet aangifte. Net als wij adviseert ook de politie om in dergelijke gevallen altijd aangifte te doen.

Vals geld

Betaald worden met vals geld: het is zo ongeveer de oudste truc die er is. Stel je verkoopt een product, de koper komt het zelf ophalen en rekent contant met je af. Mooi toch? Als het goed gaat is het inderdaad mooi en alhoewel het vaak goed gaat, is het geen garantie dat het ook altijd goed is. Met name bij hoge bedragen is het zinvol om te vragen om een betaling via je bank. Wil de koper toch contant afrekenen, check dan altijd of het geld inderdaad echt is.

Printscreen

Een betaling is pas echt voltooid als het op je rekening staat en toch trappen nog steeds hele volksstammen in de smoes van de printscreen. De online oplichting gaat als volgt: de koper claimt te hebben betaald voor het product wat je verkoopt en laat een screenshot zien als bewijs. Wees slim en trap er niet in. Het is een kleine moeite om een betalingsbewijs na te maken. Zelfs zonder photoshop kun je dat heel eenvoudig op een PC doen. Verstuur dus niks voor je het afgesproken bedrag ook daadwerkelijk hebt ontvangen.