Health

Lig jij elke nacht wakker? Dan zou jouw slapeloosheid genetisch aangelegd kunnen zijn

Slapeloosheid GEwoonvoorhem ook wel goed


Heb jij weer heel de nacht lopen woelen en kwam je maar niet tot slapen toe? Amsterdamse wetenschappers zouden dan het antwoord voor jou kunnen hebben. Uit een recente studie is namelijk een gen-pakket gevonden wat de reden voor slapeloosheid kan betekenen.

Slapeloosheid

We hebben er allemaal wel eens last van. De een meer dan de ander, maar uit een recent onderzoek blijkt dat er daadwerkelijk ene genetische aanleg zou kunnen zijn voor dit probleem. We stellen hiermee wel voorop dat de slechte slaper hier vooralsnog niet mee geholpen is. De reden dat jij niet in dromenland kan belanden, ligt misschien nog wel dichterbij jezelf dan je denkt. Zo dichtbij jezelf dat het in je genen is bepaald. Er zijn namelijk 956 genen aangetroffen die bijdragen aan het risico op slapeloosheid. Het bizarre is dat dit gen-pakket ook overeenkomsten vertoont met het pakket voor depressie en angst. Naast deze ontdekking zijn er ook verbanden gevonden omtrent de gebieden en processen in de hersenen die betrokken zijn bij slapeloosheid.

 

Nature Genetics

Het bijzondere aan dit onderzoek is het feit dat er gegevens van maar liefst 1.3 miljoen mensen zijn gebruikt. Dit is mede mogelijk gemaakt door de samenwerking zoals de UKBiobank en 23andMe, een Amerikaanse onderneming. Normaal gesproken gaan er in een samenwerking met bedrijven en universiteiten flinke geld bedragen om, maar dit was ditmaal niet het geval. Ditmaal was datgene wat ze terugkregen kennis. Het percentage dat lijdt aan slapeloosheid die wordt veroorzaakt door genetische aanleg ligt tussen de 1 en 3%. Deze mensen reageren dan ook nauwelijks op een behandeling. De studie is gepubliceerd in het befaamde Nature Genetics.

Slecht slapen

Mocht jij nu denken “oh dan zit dat slechte slapen in mijn genen” houdt er dan wel rekening mee dat je het slechte slapen jezelf niet aandoet. Er lijden namelijk 10% van de inwoners van de westerse wereld aan slapeloosheid. Waar slechts 1 -3% daadwerkelijk aan slapeloosheid lijd op basis van een genetische oorzaak. Hans Hamburger – neuroloog en somnoloog van het Amsterdam Slaap Centrum – verteld ons dan ook dat de rest het zichzelf aan doet, ze kijken bijvoorbeeld te lang naar Netflix, of blijven ook in hun slaapkamer met hun mobiele telefoon in de weer.” Mocht jij nou slecht slapen, probeer dan eens met een hond te slapen.

Bron: Het Parool