Food & Drinks

Onderzoek: Zoveel plastic eet een mens gemiddeld per week

plastic eten

Sinds de jaren vijftig is het plasticprobleem flink toegenomen. Het plastic is namelijk ook in ons eten en drinken terecht gekomen, zonder dat we het doorhebben. Maar hoeveel plastic krijg je dan binnen en wat doet het met je lichaam?

Plastic in ons eten

Na onderzoek gedaan te hebben is de Medische Universiteit van Wenen erachter gekomen hoeveel plastic we in ons lichaam binnenkrijgen. In eerdere onderzoeken zijn al deeltjes plastic aangetroffen in het menselijk bloed en de organen. Ze zijn er nu achter gekomen dat er per persoon, per week, ongeveer vijf gram plastic deeltjes in het maag-darmkanaal terechtkomen. De laatste jaren is deze situatie een groot probleem aan het worden, want sinds de jaren vijftig is er veel meer plastic geproduceerd. Sindsdien is er 8,3 miljard ton aan plastic geproduceerd door de mens waarvan 79 procent op stortplaatsen en in de natuur belandt.

Zoveel plastic krijgen we in ons lichaam

Door het plastic wat op de stortplaatsen en in de natuur ligt, belandt er plastic in ons eten. Dat zit namelijk zo: plastic breekt uiteindelijk af en dan zijn er alleen nog maar micro- en nanodeeltjes van over, die deeltjes komen in de waterwegen en bodem terecht. De microdeeltjes zijn tussen de 0,001 en 5 millimeter en de nanodeeltjes kleiner dan 0,001 millimeter. Die plastic deeltjes komen in zeevruchten en vis en soms zelfs groente en fruit terecht. Dat eten belandt uiteindelijk bij ons in de voedselketen. Niet alleen op die manier kun je het binnenkrijgen, maar ook via plastic flesjes. Als je 1,5 tot 2 liter uit deze plastic flessen drinkt per dag, krijg je jaarlijks 90.000 plastic deeltjes in je lichaam. En helaas is eten niet het enige waar plastic in zit; er zit ook veel plastic in veel in schoonheids- en gezondheidsproducten. Uit onderzoek van de NGO Plastic Group Foundation blijkt dat bijna negen van de tien cosmeticaproducten deeltjes microplastic bevatten.

Gevolgen van plastic eten en drinken

Door het eten en drinken van plastic krijg je niet bepaald de beste stoffen in je lichaam. Deze veranderingen houden verband met stofwisselingsziektes waardoor je uiteindelijk de kans hebt om diabetes, obesitas en chronische leverziektes op te lopen. “De deeltjes kunnen plaatselijke ontstekingen en immuunreacties veroorzaken, en met name van nanoplastics is vastgesteld dat ze chemische routes in gang zetten die betrokken zijn bij de vorming van kanker”, valt er in het onderzoek te lezen. Om dit te vermijden kun je je voedsel in bijvoorbeeld in porseleinen borden opwarmen in plaats van plastic bakjes. Ook kun je je huis beter ventileren, waardoor je de hoeveelheid plastic deeltjes beperkt.