Tenzij je veganist of lactose-intolerant bent, is dit het nieuws waar je op hebt gewacht. Het lichtpuntje in een tijdperk waar steeds meer focus ligt op al onze etenswaren en de herkomst. Want waar er nog maar weinig over is gebleven van het imago van ons aller kazen, toont nieuw onderzoek aan dat kaas eten in feite beter voor ons is dan eerder werd gedacht. Of althans niet zo slecht.
Kaas eten
We mogen de wetenschappers van de University College Dublin bedanken. Zij bestudeerden de impact van het eten van zuivelproducten – zoals melk, kaas, yoghurt, boter en room – bij maar liefst 1.500 mensen tussen 18 en 90 jaar oud. Wat blijkt: de mensen die de meeste zuivelproducten consumeerden hadden lagere BMI’s, lagere lichaamsvetpercentages, een kleinere taille en een lagere bloeddruk.
Zou je ons nog geloven als het onderzoek ook uitwijst dat de deelnemers die vetarme zuivelproducten aten, een hoger cholesterolgehalte hadden? Dit druist natuurlijk in tegen het huidige gezondheidsadvies. Aangezien ons altijd is aangeraden om de inname van verzadigde vetten (aangetroffen in kaas) te beperken – om het cholesterolgehalte laag te houden. Een hoog cholesterolgehalte in het bloed is namelijk sterk verbonden met een verhoogd risico op hartaandoeningen en beroertes.
Heb je hier nu honger van gekregen? Dan hebben we hier een heerlijk recept voor je om dit te vieren!