Een kaasplankje met groente vind je niet vaak, ook kun je je bedenkingen hebben bij de gezondheidsvoordelen van een fles wijn. Toch blijken de twee voedingsmiddelen goed te zijn voor je brein. Hoe dat zit, leggen we uit.
Wijn en kaas zijn goed voor je brein
Tijdens de feestdagen gaan er wel een aantal glaasjes wijn in. Er is niets lekkerder dan een heerlijk kaasplankje bij de alcoholische versnapering. Voor de liefhebber hebben we goed nieuws, deze twee goedjes blijken goed voor je brein te zijn. Dat blijkt uit een studie die onlangs in ‘Journal of Alzheimer’s Disease’ werd gepubliceerd.
Onderzoek bij 1500 Britten
In het onderzoek werden 1500 Britten 10 jaar lang gevolgd. Uit het onderzoek concludeerden de wetenschappers dat kaas het brein goed beschermt. Ook rode wijn zorgt ervoor dat de cognitieve functie van je brein langer optimaal blijft. Zo kun je op latere leeftijd een stuk makkelijker kennis opnemen. Wil je echt je brein optimaal houden, dan moet je genoeg lamsvlees eten, dat blijkt namelijk een echte ‘braintrainer’ te zijn.
Een uniek onderzoek met duidelijke resultaten
Het was het eerste onderzoek dat voeding verbindt met het vermogen van het brein. Binnen de proefperiode van tien jaar beantwoordden de deelnemers regelmatig vragen over hun voeding en alcoholgebruik. Mede hierdoor konden de onderzoekers gemakkelijk verbintenissen vinden tussen de juiste voeding en je brein optimaal laten functioneren.
„Ik geloof dat de juiste voedselkeuzes Alzheimer en cognitieve achteruitgang kunnen voorkomen. Misschien is de doorbraak die we zoeken wel het verbeteren van onze manier van eten”, stelt onderzoeker Brandon Klinedinst.
Schenk dat extra glas wijn maar in
Het is een eerste vaststelling, dus helemaal zeker weten we het nog niet. Maar je hoeft je voortaan niet meer schuldig voelen als je net dat extra glas wijn inschenkt of als je het laatste blokje kaas opeet.