Food & Drinks

Onderzoek wijst uit: chagrijnig worden wanneer je honger hebt bestaat


Grote kans dat je het wel eens meegemaakt hebt. Je hebt de hele dag bijna niks gegeten en daardoor hartstikke trek. Vervolgens lopen mensen constant aan je kom te zeuren, wat een gezeik. In werkelijkheid zal het allemaal best meevallen, maar je hebt gewoon honger. Uit ervaring kunnen we zeggen dat vooral vrouwen last hebben van deze kwaal. Dus wanneer je vriendin een beetje prikkelbaar is, geef d’r wat te eten.

Er is zelfs een woord voor dit gevoel

Het nare gevoel dat we soms krijgen van de honger wordt ook wel ‘hangry’ genoemd. Brad Bushman, professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam én The Ohio State University legt naar aanleiding van dit onderzoek uit hoe dat gevoel ontstaat. Wanneer je weinig eet heeft dat invloed op je prefrontale cortex: het voorste gedeelte van je brein. Dit gedeelte is betrokken bij cognitieve en emotionele functies van de hersenen. Ons brein heeft veel energie nodig om op de juiste manier om te kunnen gaan met deze functies.

Je bent jezelf niet als je trek hebt

Wanneer jij jezelf niet genoeg voedt, kan dat ervoor zorgen dat je sneller prikkelbaar bent. Je brein heeft namelijk 30% van alle voedingsstoffen die wij eten nodig. Wanneer het brein te weinig voedingsstoffen krijgt, kan dit ervoor zorgen dat we onze emoties niet onder controle kunnen houden. Daardoor worden we hangry. Uit het onderzoek is ook gebleken dat mensen die hun brein niet genoeg voeden ook meer last hebben van relatieproblemen dan andere mensen.

De oplossing

Het probleem en daarmee dus ook gelijk de oplossing, zit hem in de glucosespiegel. Deze zorgt er namelijk voor dat je geen enorme glucosepieken of dalen hebt. Wanneer je glucosespiegel stabiel is zul je minder last krijgen van chagrijnige bevliegingen en heb je meer controle over je emoties. Heb je dus enorme honger en wil je voorkomen dat je ‘hangry’ wordt? Eet dan iets met glucose, zoals fruit of noten.