Other

79-jarige Holtenaar showt zijn ondergrondse atoombunker

atoombunker

Mocht er ooit een bom vallen in het oosten van Nederland, dan zit Gerrit veilig. Hij woont namelijk bovenop de grootste atoomvrije bunker van Overijssel.

Bunker is op dit moment veilig voor normale bom

Gerrit Haverslag loopt in zijn garage in Holten naar de groen metalen toegangsdeur van de atoombunker. Achter deze deur ligt een betonnen trap die diep naar beneden leidt. Aan het eind, een blauw stalen deur: de entree van de ondergrondse bunker. Met een draai aan de hendel maakt Gerrit de deur open. Daarachter zit een druksluis met nog een trap. Beneden aangekomen verschijnt er een ruimte, vol historie. “Je staat zo’n vijf meter onder de grond”, vertelt Gerrit aan RTV Oost.
Voor een gewone bom zit je in de atoombunker van de 79-jarige Gerrit erg veilig, maar omdat de luchtverversing niet meer werkt, heb je weinig aan de bunker tijdens een kernaanval. “Als het aggregaat niet meer werkt, omdat de olie op is, is er nog één mogelijkheid om te ventileren”, vertelt Gerrit Haverslag. “Met fietsen kun je de lucht nog ventileren en wek je ook nog een beetje stroom op.”

Gerrit showt zijn ondergrondse bunker

De atoombunker is 404 vierkante meter, daardoor is er ruimte voor dertig mensen. In de bunker zitten meerdere vertrekken. In het eerste vertrek van de ondergrondse bunker staan vier stapelbedden. Goed voor twaalf personen. De ruimte is één van de twee slaapkamers die de bunker heeft. Ook beschikt de bunker over verschillende douches en toiletten, stoelen, de kantine en provisieruimte, de machine- en aggregaatkamers. De ondergrondse bunker werd gebruikt door de zogenaamde BB (Bescherming Bevolking)-bunkers. In deze bunkers werden tot 1990 oefeningen uitgevoerd mocht er in Nederland dreiging zijn van een nucleaire aanval. Daarna werd de dreiging op een nucleaire aanval steeds minder en hield de bescherming op met bestaan.

Hoeveel betaal je voor zo’n ondergrondse bunker?

Hij heeft de bunker in 1999 van de gemeente gekocht vanwege de locatie. Niet vanwege de historische waarde. Gerrit was op dat moment actief in de bouwwereld. Hij vond dat er bovenop de plek een prachtige woning gebouwd kon worden. Dat er zo’n vijf meter onder de grond een bunker ligt wist hij, maar meer ook niet.  Hoeveel Gerrit Haverslag op dat moment voor de bunker heeft betaald wil hij niet zeggen. “Dat gaat niemand wat aan.”
Watch on YouTube
Wat vind jij, kan deze ondergrondse bunker tippen aan deze luxe ondergrondse villa?