Wetenschappers van The School of Medicine hebben MDMA gegeven aan octopussen. Ze willen kijken hoe de dieren zich gedragen onder de invloed van deze party-drug. Hierdoor kunnen ze een beter beeld krijgen van hoe mensen werken. De octopussen lijken hetzelfde gedrag te vertonen als mensen. Zo gaan ze elkaar meer betasten, knuffelen en gaan los op EDM muziek.
XTC
XTC verhoogt de hoeveelheid beschikbare serotonine in de hersenen. Hierdoor ontstaat er een euforisch gevoel en wordt je ontzettend sociaal en amicaal. Dit effect is goed te zien bij octopussen, die vanuit nature anti-sociaal zijn. Bij een van de onderzoeken hebben de wetenschappers twee octopussen in verschillende aquariums gezet, die naast elkaar stonden. De octopussen probeerde zo veel mogelijk bij elkaar vandaan te blijven. Na het toedienen van MDMA waren ze beide tegen het glas aangedrukt terwijl ze ondertussen met hun tentakels de ander van bovenaf aan het betasten waren.
Bijzonder
Dat octopussen zich precies zo gedragen als mensen met XTC op is een heel bijzonder fenomeen en een doorbraak in het begrijpen van de mens. Dat zal verre van liggen wat je eerst dacht toen je bovenstaande tekst las, maar het is echt. Het is niet simpelweg ‘oh, nou dieren ervaren het dus hetzelfde als ons.’ Nope, het gaat dieper dan dat! Onze evolutie scheelt namelijk meer dan 500 miljoen jaar. Het bijzondere hiervan is dat we dus bijna identieke genen beschikken wat betreft de serotonine. Zoveel jaar verschil, maar toch reageren onze genen precies het zelfde op deze stof. Hiermee kan er worden geconcludeerd dat er dus een sterke en belangrijke verbinding is tussen serotonine en sociaal gedrag.
Benieuwd na hoeveel tijd deze octopussen weer achter het stuur mogen kruipen? Hier lees je hoe lang het duurt voordat je weer mag autorijden na drugsgebruik.