Sommige nieuwe games zijn niet overal te downloaden, te installeren en te spelen. Tegenwoordig zijn er veel fabrikanten die liever eerst een spel in een bepaalde regio uitbrengen. Het kan ook zijn dat een game ergens helemaal niet uitkomt, om bijvoorbeeld cultureel verzet te vermijden. Of de fabrikant is simpelweg niet bereid het spel uit te geven in een regio waar het oorspronkelijk niet voor is gemaakt. Hoe kun je die nieuwe games dan toch spelen? Een VPN kan een goed middel zijn om blokkades op te heffen.
Gamen met een VPN
Een VPN is een Virtual Private Network. Dit is een privénetwerk met een extra omleiding. Deze omleiding zorgt voor versleuteling, meer anonimiteit en privacy. Daarnaast maak je verbinding met een server dat een ander IP heeft. Dit IP-adres wordt ook aan jou toegewezen. Je eigen IP-adres is daardoor niet meer zichtbaar.
Via het IP-adres wordt ook de locatie van een gebruiker bepaald. Door te verbinden met een server in het buitenland, krijg je het IP-adres van dat land. Zo is niet te zien dat je eigenlijk verbinding maakt vanuit Nederland.
Vroege toegang tot games
In de game community zijn discussies over het vooraf bestellen van games, maar waarom zou je wachten tot het bestellen van een game, als anderen dat ook niet hoeven? Niet alle programma’s met vervroegde toegang zijn op dezelfde manier gebouwd, waardoor het soms mogelijk is om met een VPN de blokkade op te heffen. De game Assassin’s Creed 3 werd bijvoorbeeld eerst in de Verenigde Staten uitgegeven en een maand later in Europa. Met een VPN had je de game al eerder kunnen bestellen, downloaden en installeren.
Regio geblokkeerd?
Softwareontwikkelaars kunnen ervoor kiezen bepaalde regio’s voorlopig te blokkeren, zodat de game niet gespeeld kan worden. Deze regio’s worden gecheckt aan de hand van een IP-adres. Dat IP-adres geeft door in welk land je je bevindt, en op welke locatie ongeveer. Wanneer jouw land geblokkeerd is, kun je dit eenvoudig omzeilen door een VPN te gebruiken.
Een VPN verandert tijdelijk je IP-adres. Maak je verbinding met het buitenland, dan lijkt het voor de server waar de game op gespeeld kan worden net alsof je vanuit een ander land speelt. In die regio kan het zijn dat er geen blokkade is. Dan kun je dus gewoon spelen.
Is een VPN iets voor mij?
Een goede VPN kost geld. Gratis VPN’s hebben een gebrek aan privacy, je bent namelijk zelf het product. Je gegevens worden verzameld en verkocht aan marketingbedrijven. Zo kan de aanbieder van de gratis VPN zelf iets verdienen en zijn gratis servers blijven aanbieden. Die servers moeten immers wel door de aanbieder zelf bekostigd worden. Daarnaast zijn gratis VPN’s traag, instabiel en hebben ze vaak een datalimiet. Niet handig als je in een spannend potje zit.
Je wilt misschien niet meteen geld uitgeven aan een VPN, omdat je nog niet weet of dit bij je past en of het de moeite waard is. In zo’n geval kun je het best rondshoppen naar acties: veel aanbieders van VPN’s laten je een testperiode doen of bieden niet-goed-geld-terug-garantie. Je kunt dan de dienst testen, voordat je een abonnement besluit af te nemen. Een testperiode geeft je een goed beeld van hoe de VPN zal presteren in combinatie met je favoriete spel. En je hebt toch alvast een beetje gratis kunnen spelen.