Met de hoge zomertemperaturen in het vooruitzicht betekent het veelal gezellig samen zitten in een zweethut op vier wielen. Je neemt het voor lief, want het zal voornamelijk zijn om je te verplaatsen naar een gewenste plaats van bestemming. Rij je veel, dan zul je moeten tanken. Wij leggen je uit waarom het allerminst verstandig is je tank bij hoge temperaturen helemaal ol te gooien.
Tanken in de zomer
Op zich is de stelling dat je de tank niet vol moet gooien als het warm is, geen nieuwe ontdekking. Vloeistoffen hebben namelijk de eigenschap uit te zetten of te krimpen onder invloed van de temperatuur.
Ook benzine of diesel kunnen uitzetten. Om dat effect te bereiken moet het verschil tussen de ondergronds opgeslagen brandstof en je brandstoftank wel minimaal 20 graden zijn. Als het dus 30 graden of meer is, dan is dat verschil dus al aanwezig.
Brandstof zet uit
Door rekening te houden met de eigenschappen van brandstof, kun je voorkomen dat de net getankte benzine of diesel via de tankopening of de brandstofontluchting weglekt. Dat is natuurlijk schadelijk voor het milieu, maar ook de wagen kan er niet goed tegen. De lak of de bodembescherming kan hierdoor beschadigd raken.
Moet je dat gaan herstellen, dan kijk je al snel aan tegen een kostenpost die je eenvoudig had kunnen voorkomen. Je hoeft daarnaast geen wetenschapper te zijn om te weten dan die benzine of diesel makkelijk brandt. Komt het in de uitlaat terecht, dan is er niet veel nodig om de zaak in brand te laten vliegen.
Gooi de tank niet helemaal vol
Ga je dus eropuit op een warme dag, zorg er dan voor dat je tijdig stopt met tanken. Gewoon stoppen als het vulpistool afslaat. Die paar druppels meer brandstof zorgen er niet voor dat je veel verder kunt rijden, bovendien voorkom je onwenselijke situaties.
Ga je wel tanken, doe dit dan op een moment dat je nog een behoorlijk aantal kilometers moet maken. Je voorkomt daardoor dat er teveel brandstof in je tank blijft zitten. Denk daar overigens niet te licht over: benzine en diesel kunnen namelijk zo’n 2 procent uitzetten. Op een inhoud van 50 liter is dat al een liter.