Other

Dit is het gemiddelde nettosalaris per opleidingsniveau

gemiddelde nettosalaris per opleidingsniveau

Doorstuderen, of toch gelijk aan de bak? Het is een vraag waar veel mensen mee worstelen. Hoewel dat per persoon leidt tot een andere keuze, kan het, kijkend naar het financiële plaatje in de toekomst, verstandig zijn om door te studeren. Hoe hoger je opleiding, des te groter de kans op een beter salaris. Om een helder beeld te schetsen hebben wij het gemiddelde nettosalaris per opleidingsniveau op een rijtje gezet.

Nettosalaris per opleidingsniveau

Niet alleen je ervaring speelt een rol bij het bepalen van de hoogte van je salaris, ook je opleiding speelt een belangrijke rol. Om het even helder te verwoorden, laten we zien wat de waarde in van je opleiding ten aanzien van je salaris.
Alhoewel het volgen van een goede studie als vrij normaal wordt beschouwd, is het dat niet altijd. Het volgen van een goede opleiding kost nou eenmaal veel geld. Niet elke ouder kan zich dat veroorloven. Mocht je dus wel ouders hebben die het geen probleem om de portemonnee te trekken, grijp dan die kans. Volgens het CBS is het salaris wat je gaat verdienen in veel gevallen afhankelijk van je opleiding. Dit is het gemiddelde nettosalaris per opleidingsniveau.

Wat is het gemiddelde nettosalaris per opleidingsniveau?

Nu zijn er in Nederland diverse opleidingsniveaus en dus is het zaak om hier even een duidelijk onderscheid te maken. Zo heb je met enkel basisonderwijs een gemiddeld netto maandinkomen van maximaal 1840 euro. Omgerekend is dit op jaarbasis zo’n 22.074 euro. Dat is wat aan de krappe kant uiteraard. Je doet het al een stuk beter als je beschikt over een opleiding op het vmbo, havo– en vwo-onderbouw en mbo niveau 1. In dat geval mag je rekenen op een maandinkomen van 1.968,50 euro netto en een jaarinkomen van 23.626 euro netto.

Wat zijn de overige gemiddelde salarissen?

Heb je een havo, vwo of mbo 2, 3 of 4 diploma hebt, dan ligt het gemiddelde nettosalaris per opleidingsniveau een stuk hoger. De kans is groot dat je – afhankelijk van de functie waar je op solliciteert – er flink op voorruit gaat. Reken in ieder geval op een netto salaris van 2.350 euro per maand. Op jaarbasis is dat dan 29.833 euro. Mocht je daar tevreden mee zijn, dan is dat prima. De slimmerik zal liever nog een paar jaar willen doorstuderen. Een bachelor diploma levert je namelijk al snel een maandinkomen op van zo’n 3.156 euro netto en een jaarinkomen van 37.869 euro. Daarmee zit je dan net boven het modale inkomen van 36.500 euro bruto per jaar.
Tot zover dus deze opleidingen. Wat ga je nu verdienen als gaat werken met een masterdiploma op zak? Reken in dat geval op een maandsalaris van zo’n 4.118 euro. Netto dus. Op jaarbasis kom je dan uit op 49.436 euro.
Uiteraard zijn bovenstaande cijfers relatief. Veel is ook afhankelijk van het aantal uren dat je werkt, eventuele toeslagen en een winstuitkering. Een hoge opleiding garandeert daarnaast ook geen werkvreugde. In veel gevallen is het juist verstandiger om gewoon datgene te doen wat je leuk vindt. Het verdienen van veel geld is namelijk geen garantie voor een gelukkig bestaan.
Ongeacht welke schaal je zit: geld sparen is nooit verkeerd. Lees hier 5 handige tips om geld te sparen.