Netflix voor miljoenen opgelicht door regisseur
Carl Erik Rinsch is een 43-jarige Amerikaanse filmregisseur, welke met de redelijk geflopte film 47 Ronin, waar Keanu Reeves de hoofdrol in had, slechts één film op zijn naam heeft staan. Maar blijkbaar was zijn pitch toch overtuigend genoeg en wist hij het vertrouwen bij Netflix te wekken. Het incident vond plaats in 2018, tijdens de gouden tijden van de streamingdiensten: het kon niet op, de vraag naar nieuwe series was enorm en er werden miljarden uitgegeven aan nieuwe producties. Zo werd er ook een bedrag vrijgemaakt voor de ideeën van Rinsch.
Middels een biedingenstrijd tussen Netflix en Amazon kreeg de regisseur een bedrag van $ 44,3 miljoen voorgeschoteld voor de serie ‘Conquest’, waarin de Nederlandse Sigrid ten Napel een rol heeft. Anderhalf jaar later, in maart 2020, gaf Rinsch aan Netflix te kennen nog meer geld nodig te hebben voor de productie. Zodoende maakte Netflix volgens The New York Times nog eens $ 11 miljoen over, waardoor de Amerikaan opeens de beschikking had over ruim $ 55 miljoen.
Miljoenen niet in serie gestoken
Maar zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, belandden veel van die miljoenen niet in de productie van de serie. Zo werd er zeker $ 10,5 miljoen door Rinsch gebruikt om op de aandelenmarkt te gokken in de hoop daar beter uit te komen. Dat mislukte echter jammerlijk: hij verloor liefst $ 5,9 miljoen, meer dan de helft van het geld dat hij er daadwerkelijk in gestoken had.
Rinsch ging niet bij de pakken neerzitten en besloot om dan maar de crypto currency in te gaan. Dit had wel succes, want van zijn inleg van $ 4 miljoen wist de regisseur bijna $ 27 miljoen te maken. In plaats van dat geld in de serie te steken, besloot Rinsch dat aan andere dingen uit te geven. Zo kocht hij dure auto’s, waaronder een Ferrari en vijf Rolls-Royces, designerkleding en peperdure horloges.
Onzekere toekomst voor Conquest en juridische strijd tussen Netflix en Rinsch
Wat betreft de serie ‘Conquest’ moeten we nog even wachten op het eindresultaat. Zelfs Netflix heeft nog altijd niet de eerste aflevering ontvangen van Rinsch, waar ze niet tevreden over zijn. Daarom is er een arbitragezaak aangespannen. Netflix eist daarbij zijn geld of resultaat, terwijl Carl Erik Rinsch het juist omdraait. Hij eist nog eens $ 14 miljoen van Netflix voor de geleden schade. Er wordt binnenkort een uitspraak verwacht.
Al met al is dit een opmerkelijk verhaal van een filmmaker die misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen en het budget dat hij kreeg van Netflix. Het toont maar weer eens aan dat zelfs grote spelers in de filmindustrie niet immuun zijn voor fraude en mismanagement.