Nagellak als vorm van zelfexpressie
Nagellak is alleen voor vrouwen, was lange tijd een alomheersende opvatting. Mannen gebruikten alleen nagellak met carnaval of om een kalknagel te verbergen. Daar lijkt langzamerhand verandering in te komen. Zo hebben Harry Styles, André Hazes Junior, Yuki Kempees en rapper Dio al laten zien dat nagellak ook voor mannen een vorm van zelfexpressie kan zijn.
Nederlandse mannen lopen steeds vaker de nagelstudio binnen
Deze veranderende opvatting zorgt voor een toename van mannelijke bezoekers aan nagelstudio’s, die überhaupt al in de lift zitten. Alleen in Amsterdam al is te zien dat de Nederlandse nagelmarkt groeit. Volgens de Kamer van Koophandel waren er in 2018 in Amsterdam 218 zaken die iets met nagels doen, in 2023 zijn dat er 408, bijna een verdubbeling.
Dat mannen zich ook steeds meer onderdompelen in deze populairder wordende wereld van nagellak, is ook te zien in de Amsterdamse nagelstudio Lakwerk. Oprichter Jessica Scholten vertelt aan PS Het Parool dat er een steeds diversere klantengroep haar salon bezoekt. “We zien een breder publiek aan mannen met meer heteromannen, waar dat voorheen minder was.”
‘Ik heb lak aan wat mensen ervan vinden’
Eén van die mannen is Hugo van der Poel. Hij stapt twee jaar geleden, voor het eerst en op aanraden van zijn vrouw, een nagelstudio binnen. “Ik vond het altijd al mooi bij haar”, zo vertelt Hugo aan PS. “Op dat moment zat ik in een burn-out, maar ik word onrustig van stilzitten, dus toen stelde zij voor om mijn nagels te laten doen. Ik word er heel vrolijk van.”
Voorheen lakte Hugo zijn nagels zelf voor events, en verwijderde hij de lak zondagavond, om zo maandag nagellak vrij naar werk te kunnen. Die schaamte is hij nu voorbij. “Nu sta ik er anders in. Mijn nagels zijn heel verzorgd en het maakt me niet uit wat mensen vinden.”
Kritiek
Ondanks de toenemende populariteit en het steeds zichtbaarder worden van nagellak bij mannen, klinkt er ook kritiek. Zo noemt Maxim Hartman nagellak voor mannen een ‘statement dat je aan een tantrische vorm van de liefde bedrijven doet’. En zo zijn er wel meer tegenstanders van deze trend.
Waar de één het fantastisch vindt, vindt de ander het verschrikkelijk. En zo hoort het: iedereen mag zijn of haar mening geven. En dan is het andermans goed recht om daar lak aan te hebben. Leven en laten leven!