Uncategorized

Slaapproblemen? Met deze vijf tips heb je geheid een betere nachtrust


Slaap overheerst zo’n een derde deel van je leven. Maar goed ook, want slapen is een van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste, factor voor de gezondheid van je lichaam en geest. Je kan gezond eten en een uur sporten per dag, een goede nachtrust is hetgeen waarvan je hersteld en waarvan je tot rust komt. Helaas hebben veel mensen moeite met slapen, zowel met het in slaap vallen als met het in slaap blijven of juist met genoeg slaap krijgen. Hieronder geven wij je graag een aantal tips om voor een betere nachtrust.

1. Controleer je ademhaling

We leven allen in een hectische omgeving. Werk, sociale contacten en dan ook nog tijd voor jezelf zien te vinden. Voordat je gaat slapen is het verstandig om een stap terug te doen en te kalmeren. Een van de beste manieren om dit te doen zijn ademhalingsoefeningen. De meest eenvoudige: positioneer jezelf in kleermaker-zit (of een andere comfortabele houding) op een zachte ondergrond, adem in voor 5 á 7 seconden, houd je adem voor hetzelfde aantal seconden in en adem dan zo lang mogelijk uit. Herhaal dit 10 keer. Dit zal ervoor moeten zorgen dat je veel rustiger en vermoeider bent.

2. Masseer je onderarmen

Dit is een lichaamsdeel dat we heel de dag door zeer intensief gebruiken. Met typen, het dragen van tassen of tijdens krachttraining. Hierdoor zit er vaak veel spanning in je onderarmen. Het masseren ervan kan niet alleen de spanning uit je onderarm en nek halen, het zorgt ook voor mentale ontspanning.

3. Houd je aan een routine

Door ons drukke bestaan is het soms moeilijk om een bepaalde routine aan te houden. Echter, dit is zeer belangrijk. Om ons circadiaan ritme te kunnen controleren is het van belang om iedere avond rond hetzelfde uur te gaan slapen. Het circadiaan ritme wordt aangestuurd door ons biologische ritme; dag- en nachtpatronen. Wanneer we niet rond hetzelfde uur gaan slapen zijn we constant in strijd met ons biologische slaappatroon, wat de gezondheid niet bevordert.

4. Blijf uit bed tot bedtijd

Je bed dient één doel: slapen. En seksen, maar dat laten we even achterwegen. Dat kan ook in auto. We ontwikkelen bepaalde associaties met het liggen in bed. Mocht je dus graag Netflixen in bed, dan associeert het lichaam dit met wakker zijn. Mijd andere activiteiten dan slapen op jouw matras zoals het kijken van televisie, eten en zelfs lezen. Mocht je graag lezen voor het slapen doe dit dan op z’n minst uit een boek, geen beeldscherm. Het heldere computerlicht remt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat jou in slaap helpt.

5. Luister naar je lichaam

Regelmatig bewegen is goed voor de nachtrust. Het is aan te raden om minstens drie uur voor het slapen te sporten. Tijdens het slapen daalt de lichaamstemperatuur, tijdens het sporten stijgt deze. Zorg dus dat je lichaam na het sporten genoeg tijd heeft om af te koelen en zich voor te bereiden op de nachtrust.
Bron: MAN MAN
Fotografie: iStock