Cars & Bikes

Zo maak je de meeste kilometers met jouw motorbanden

motorbanden levensduur

Motor rijden is ideaal. Niets is meer ontspannen dan er lekker op uit te trekken en te genieten van de mooiste wegen. Dat betekent wel dat je rekening moet houden met de weersomstandigheden. Dat heeft namelijk niet alleen impact op je rijstijl en de verkeersveiligheid, maar zeker ook op de snelheid waarmee je banden slijten. Zo maak je de meeste kilometers met jouw motorbanden.

Levensduur van motorbanden

Het aangeven van de exacte levensduur van je motorbanden is bijna onmogelijk. Daarom zijn te veel aspecten van belang. Rij je bijvoorbeeld met op zonder passagier, rij je vaak in de regen en of je de motor binnen of buiten stalt – het zijn allemaal factoren die naast de kwaliteit van de banden bepalend zijn voor de levensduur. Ook speelt de bandenspanning een rol en het type motor.

Als je een indicatie wilt krijgen voor het slijtageniveau zijn er een aantal indicatoren waar je op moet letten. Natuurlijk is het profiel op de motorbanden van belang, dit moet wettelijk gezien minstens 1 millimeter zijn. We noemen dat de wettelijke slijtagelimiet. Is die limiet bereikt, dan weet je bij benadering het aantal kilometers voor jouw band. Dat is dus nooit exact aan te geven omdat ook andere factoren een rol spelen. Sterker nog, zelfs als je niet rijdt, slijten de motorbanden.

In het kort gaat het bij het bepalen van de levensduur van je banden om de volgende factoren:

  • Rijstijl;
  • Weersomstandigheden;
  • Kwaliteit motorband;
  • Stalling;
  • Bandenspanning;
  • Gewicht van de motor;
  • Bagagegewicht;
  • Gewicht bestuurder;
  • Wel of geen passagier;
  • Ouderdom van de band.

De belangrijkste oorzaken van het slijten van je motorbanden behandelen we hieronder.

Rijstijl en aantal kilometers

Je rijstijl bepaalt voor een groot deel de levensduur van je motorbanden. Vaak remmen, optrekken, lang of korte stukken rijden, het speelt allemaal een rol. Gebruik je de motor veel voor het gewone woon- en werkverkeer, dan is de kans aanwezig dat de band niet gelijkmatig slijt. Dit zorgt ervoor dat de motor harder moet werken. Het verhogen van de druk is een oplossing, maar dat is niet ideaal omdat je daarmee ook de grip op het wegdek vermindert.

Minder kilometers met meer belading

Het gewicht van de motor bepaald ook de mate van slijtage van de banden. Logisch, er komt meer druk op te staan. Die druk neemt toe naar mate je motor zwaarder beladen is. Hoe leuk het ook is om op pad te gaan met de motor, houd de bagage beperkt of zorg ervoor dat je banden prima in orde zijn. Dat geldt ook voor het rijden met een passagier.

Rijgedrag: sportief, normaal of heel rustig

Het zijn altijd externe factoren die bepalend zijn voor de slijtage van je banden, ook je eigen rijstijl speelt een belangrijke rol. Zo kun je met een meer sportieve rijstijl al na 5.000 kilometer je motorbanden gaan vervangen, terwijl andere rijders er wellicht vele malen langer mee doen. Kortom, met een rustige rijstijl – in tegenstelling tot de gekste motorstunts ooit – doe je langer met banden.

Ben je wel een sportieve rijder en leef jij jezelf graag uit op het circuit, dan zullen je banden ook harder slijten. Vooral het nemen van veel bochten is een ware slijtageslag. De schuine groeven en ruwe kanten aan de zijkant maken duidelijk hoe je rijstijl is. Wil je lang met je banden doen, dan moet je dat soort situaties voorkomen..

Minder kilometers met te lage bandenspanning

De bandenspanning is ook één van de factoren die van invloed zijn op de levensduur van je motorbanden. Is die te laag, dan zal het gevolg zijn dat ze harder slijten. Deze slijtagevorm is dan zichtbaar aan de flanken van je banden.

Een andere risico van een te lage bandenspanning is dat de kans groter is op een lekke band. Ook de controle van de motor tijdens het rijden neemt af bij een te lage bandenspanning. Het is dus niet alleen nadelig voor je banden, maar ook minder veilig voor de berijder van de motor. De slijtage als gevolg van een te lage bandenspanning is herkenbaar aan het puntvormige slijtagepatroon.

Meer kilometers maken met dezelfde motorbanden

Uit bovenstaande blijkt dat je zelf veel kunt doen om je banden langer in topconditie te houden. Controleer in ieder de profieldiepte en de bandenspanning voor je op pad gaat. Als je daarnaast ook je rijstijl kunt aanpassen en met minder bagage op pad gaat, voorkom je vroegtijdige slijtage en onnodige kosten.

Meer lezen over motoren en alles wat daarbij komt kijken? Lees hier alles over motorkleding kopen.