Food & Drinks

Video: Dit is waarom je mond zo tintelig voelt nadat je ananas hebt gegeten

ananas

Heb je weleens een stukje verse ananas gegeten en voelde je mond daarna tintelen of prikken? Je bent niet alleen. Veel mensen ervaren dit vreemde sensatie na het eten van deze heerlijke tropische vrucht. Maar wat veroorzaakt dit eigenlijk en is er iets wat je kunt doen om het te voorkomen? We gaan dieper in op dit fenomeen.

Waarom smaakt die pizza Hawaï zo vreemd?

In een recente video op Instagram is te zien hoe een stukje ananas onder de microscoop wordt gelegd. In het hierop volgende shot is te zien hoe er ingezoomd is op het fruitstuk en hoe er een soort van spijkerige deeltjes in het fruit is te vinden.
View post on Instagram
 

Een expert van Keuringsdienst van Waarde legt uit wat er precies aan de hand is wanneer je mond in contact komt met ananas. Allereerst, wist je dat een ananas eigenlijk een schijnvrucht is? Dat komt omdat het niet alleen uit het vruchtbeginsel groeit. Hoe weet je nu of een ananas rijp is? Let op de middelste bladeren bovenop: als deze gemakkelijk los te trekken zijn, is de ananas klaar om te eten. En, oh ja, een rijpe ananas ruikt ook heerlijk sterk en karakteristiek.

Bromelaïne, wie kent het niet?

Het geheim achter de tinteling zit hem in een stofje genaamd bromelaïne, wat een proteolytisch enzym is (wie kent het niet). Dit enzym heeft de kracht om eiwitten af te breken. Dus wanneer je een hapje ananas neemt, begint de bromelaïne onmiddellijk je tong en wangen aan te vallen, waardoor dat tintelende gevoel ontstaat. Geen paniek, hoor! Je mond maakt voortdurend nieuwe cellen aan om de beschadigde te vervangen.
Maar wist je dat bromelaïne eigenlijk supernuttig kan zijn? Het werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en zelfs wondhelend. Geen wonder dat het ook als supplement wordt gebruikt. En nu, het belangrijkste: hoe voorkom je die vervelende tinteling? Nou, het meeste bromelaïne bevindt zich in het midden van de ananas, dicht bij de stam. Als je liever geen tinteling wilt ervaren, eet dan de stukken vlak onder de schil. Of beter nog, verwarm je ananas. Wanneer je de ananas verhit, wordt het enzym afgebroken en verdwijnt het tintelende effect als sneeuw voor de zon. Dus gooi die ananas in de oven of op de grill voor een smakelijke, tintelvrije ervaring. En als je ingeblikte ananas verkiest, geen zorgen: het verhittingsproces tijdens het inblikken vernietigt ook het bromelaïne-enzym.
Dus, de volgende keer dat je zin hebt in ananas, maar niet die tinteling wilt, onthoud dan deze tips. Eet de buitenste stukjes, of geef je ananas een snelle warmtebehandeling. Je kunt nog steeds genieten van deze heerlijke vrucht zonder de onaangename bijwerkingen. Eet smakelijk!