Other

Waarom jij niet met je telefoon achter het stuur moet zitten


Piep piep, piep piep. Kun jij het weerstaan als je achter het stuur zit? Als fervent autoliefhebbers, zitten wij geregeld in de auto. De ene keer is dat onderweg naar werk, een andere keer testen we een dikke bolide en soms scheuren we zelfs rond op het circuit. Wanneer rijden je steeds makkelijker afgaat en je de uitdaging van een vertrouwde auto verliest, dan wordt de verleiding op je telefoon te gaan voor veel mensen alsmaar groter. Herkenbaar? Maar het gebruik van je smartphone leidt ontzettend af van het autorijden. Om je een stap de goede richting in te duwen hebben wij gekeken hoe je beter in automodus achter het stuur zit en welke apps (ja, apps) je hierbij helpen.

Meer verkeersongelukken, waarschijnlijk door telefoon

Uit een schatting van Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijkt dat een kwart van de auto-ongelukken ontstaat door afleiding door een smartphone. En dat aantal is dit jaar flink gestegen. Uit cijfers van Stichting Incident Management Nederland (SIMN) blijkt namelijk dat het aantal ongelukken op hoofdwegen het afgelopen jaar met ruim 27 procent omhoog is gegaan. En dat terwijl het aantal ongelukken op snelwegen tot 2013 jarenlang daalde. Interpolis kwam trouwens eerder al eens met een keiharde reclame over waarom je niet met je telefoon achter het stuur moet zitten.

Celstraf voor appen in auto?

Als de politie je met een telefoon in je hand achter het stuur ziet zitten, krijg je nu een boete van 230 euro. Als het aan VVN ligt, wordt autorijden met een smartphone in je hand net zo hard bestraft als rijden met alcohol op. Dus niet alleen met een boete, maar ook met een celstraf. Trouw meldt dat dit wetsvoorstel nu in de maak is.

“Het gebruik van je smartphonegebruik achter het stuur is wettelijk verboden. Maar de belangrijkste motivatie om niet te appen of bellen is je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers.” – aldus Rianne Veerman, expert autoverzekeringen Independer

5 hulpmiddelen om mobielvrij te rijden

Dus: telefoon los, stuur vast. Voor je eigen veiligheid, die van je medeweggebruikers én voor de kans op schade voor je autoverzekering. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen of apps die je hierbij helpen. We zetten de voor- en nadelen van 5 veelgebruikte hulpmiddelen/apps op een rij:

Bron: Independer