Other

Waarom Nederland minder officiële feestdagen heeft dan andere Europese landen

fNederland minste feestdagen

Kijk jij ook al reikhalzend uit naar de volgende officiële feestdag? Je bent niet de enige. Het goede nieuws is dat we in Nederland rijkelijk bedeeld zijn met de feestdagen. Althans, dat wordt vaak gedacht. De waarheid is dat de Nederlander er bekaaid vanaf komt in vergelijking met de ons omringende landen. Nederland heeft namelijk minder feestdagen dan andere Europese landen. Hoe zit dat precies?

De feestdagen

Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart en Pinksteren: het zijn allemaal dagen waarop we niet hoeven te werken en toch worden doorbetaald. Mooi toch? Klinkt inderdaad mooi, tot je ziet hoeveel extra vrije dagen de medewerkers in de andere Europese landen hebben. Dat is op zijn minst vreemd.

Finland heeft de meeste feestdagen

Officieel kennen we in Nederland elf officiële nationale feestdagen. Dat lijkt een leuk aantal, maar het valt tegen. In Finland hebben ze bijvoorbeeld maar liefst vijftien extra vrije dagen en in Portugal dertien stuks. Dat klinkt alsof we worden achtergesteld. Toch is dat zeker niet het geval. Het feit dat een bepaalde dag een feestdag is, betekent niet automatisch dat je vrij bent. De feestdagen zijn namelijk niet bij wet vastgelegd, maar worden in de CAO geregeld. Strikt genomen is het dus afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent. Zo is de kans groter dat je vrij bent op een bepaalde feestdag als je in het onderwijs werk of in dienst bent van de overheid. Om je even een goed beeld te geven van het aantal vrije (feest)dagen, check je de onderstaande tabel.

Aantal feestdagen per land in West-Europa

  1. Finland: 15
  2. Griekenland: 14
  3. Portugal: 13
  4. Zweden: 13
  5. Italië: 13
  6. België: 12
  7. Nederland: 11
  8. Denemarken: 11
  9. Frankrijk: 11
  10. Luxemburg: 11
  11. Ierland: 11
  12. Spanje: 10
  13. Duitsland: 9

Ook minder vakantiedagen

Goed, we zijn dus niet per definitie slecht af, maar het kan nog erger worden. Als we namelijk kijken niet naar feestdagen, maar naar het aantal vakantiedagen kijken, dan heeft de Nederlandse werknemer het niet echt getroffen. In de meeste gevallen zul je het met vier of vijf vrije weken moeten doen. Ook al klinkt dat aantrekkelijk genoeg, in de landen om ons heen lopen de verschillen aardig op. Nu hebben de Duitse, Belgische, Spaanse en Italiaanse werknemers hetzelfde aantal vrije dagen. Landen als Frankrijk, Griekenland en Luxemburg hebben er juist meer.

De Fransen hebben de meeste vrije dagen

Je kan dus op basis van bovenstaande stellen dat het qua feestdagen en vakantiedagen niet helemaal eerlijk is verdeeld. Dat beeld wordt nogmaals bevestigd als we kijken naar het totale aantal vrije dagen. Tellen we de feestdagen en vrije dagen bij elkaar op, dan zien we dat Nederland het met 31 vrije dagen slecht heeft getroffen. Zo hebben werknemers in Frankrijk maar liefst 41 vrije dagen op jaarbasis. Mocht je dus plannen hebben om te emigreren binnen Europa, check dan even waar je het meeste aantal vrije dagen krijgt:

  1. Frankrijk: 30
  2. Griekenland: 26
  3. Luxemburg: 26
  4. Finland: 25
  5. Zweden: 25
  6. Denemarken: 25
  7. Portugal: 22
  8. België: 20
  9. Duitsland: 20
  10. Italië: 20
  11. Ierland: 20
  12. Nederland: 20
  13. Spanje: 20

Bevrijdingsdag

Dat de Nederlandse werknemer in verhouding weinig vrije dagen heeft leidt vaak tot discussie. Dat is niet zo heel gek. Van een dag als Bevrijdingsdag is bekend dat dit niet altijd een vrije dag is. Ook de dag van de Arbeid (1 mei) is geen vrije dag terwijl dit in andere Europese landen juist wel het geval is.

De Nederlandse mentaliteit

Wat juist in het nadeel van de Nederlandse werknemer werkt is de traditionele houding ten opzichte van vrije dagen en feestdagen in Nederland. We hebben nu eenmaal geen cultuur van protesteren of demonstreren. Zelfs tijdens de cao-onderhandelingen is dit duidelijk: een vrije dag op 1 mei is nog nooit gerealiseerd. Daarnaast speelt het verleden ook een belangrijke rol bij het aantal feestdagen. Na de reformatie was de katholieke kerk niet meer oppermachtig en dus worden er minder religieuze feestdagen gevierd. Het protestantse Nederland kent bijvoorbeeld geen Allerheiligen terwijl dit in landen als België en Duitsland wel wordt gevierd.

Ook qua salarissen delven wij het onderspit ten opzichte van andere landen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het verschil in bruto loon tussen Nederland en België?