Sports

5 minder bekende vechtsporten die iedere man eens zou moeten proberen

vechtsporten

Er zijn tientallen soorten vechtsporten, met een paar hele bekende ertussen. We kennen allemaal de UFC, die wedstrijden in mixed martial arts huisvest. Ook kennen we het kickboksen en boksen al decennia, zo niet eeuwenlang. Maar er zijn ook minder bekende vechtsporten, die ook heel bijzonder en vaak spectaculair zijn.

Minder bekende vechtsporten zijn ook genieten

De vechtsport is slecht een overkoepelende term voor tientallen soorten vechtsporten en vechtkunsten. Die kun je dan weer onderverdelen bij verschillende gebieden. Vaak heeft een vechtkunst de oorsprong in een land of streek, en daar blijft het dan ook. Slechts een paar van de grote vechtsporten heeft het geschopt tot het mondiale podium. Maar er zijn ook een paar vechtsporten die je hier in Nederland kunt uitoefenen en die je een goede kick geven, net als deze sporten voor echte mannen.

1. JiuJitsu

Deze Japanse vechtsport lijkt een beetje op judo als je ernaar kijkt. Het is oorspronkelijk ontworpen als techniek om van dichtbij een gewapende tegenstander te verslaan, terwijl je zelf ongewapend bent. Hierbij wordt de energie van de tegenstander tegen hem gebruikt. Er is een verschil tussen Braziliaanse en Japanse JiuJitsu. De Braziliaanse uitvoering ervan wordt veel gebruikt in de MMA, bij de UFC.

2. Muay Thai

Muay Thai is de nationale vechtsport van Thailand. Dit is één van de meer agressieve vechtsporten, die je ook veel terug ziet in MMA. Door de open houding kun je ook je knieën en ellebogen als ‘wapens’ gebruiken. Dit is anders dan bijvoorbeeld boksen en kickboksen, waar je alleen de vuisten en voeten gebruikt.

3. Krav Maga

Deze vechtsport dient ter zelfverdediging, om mensen die gewapend zijn van je af te weren. Het is echt gebaseerd op de realiteit, waarbij scenario’s worden nagespeeld dat mensen je aanvallen. Daarom is het anders dan vechtsporten als Muay Thai en JiuJitsu, die bedoeld zijn om in wedstrijden te beoefenen. Bij Krav Maga is het geen wedstrijdsport, maar een manier om jezelf veilig te houden.

4. Aikido

Ook Aikido wordt minder gezien als echt één van de vechtsporten, maar meer als een kunst ter verdediging. Je verstoort het evenwicht van de tegenstander, waardoor je ze met behulp van het momentum naar de grond kunt helpen. Geen slaande of trappende bewegingen, bedoeld om iemand pijn te doen.
Watch on YouTube

5. Tai Chi

In Azië zijn ze wel goed in vechtsporten, want Tai Chi komt uit China. Het is een eeuwenoude vechtsport die te vergelijken is met Aikido, maar het is nog iets meer meditatief ingesteld. Langzame bewegingen die gaan om balans, yin en yang en de wisselwerking met je tegenstander. Het is eerder te typeren als een vechtkunst dan een vechtsport, omdat er veel bewegingen bij komen kijken die niet écht om het harde vechten gaan, maar meer om de bewegingen eromheen.