Other

Migraine? Dan zou een daith piercing weleens kunnen helpen

Migraine Daith Piercing Gewoonvoorhem

Laten we even niet lichtzinnig doen over migraine of piercings. Migraine is een hersenziekte die maandelijks ruim twee miljoen Nederlanders lastig valt met ernstige hoofdpijnaanvallen, misselijkheid, overgeven en gevoeligheid van de zintuigen. En piercings zijn meer dan de expressieve metalen pinnen of trend waaraan “de hipster” zijn identiteit ontleent. VICE deed namelijk diepgrondig onderzoek naar de daith piercing en deze blijkt voor veel mensen het verschil te maken in de strijd tegen migraine.
Watch on YouTube

Migraine vs. Daithpiercing

Zowel tegen aanvalsmedicatie als preventieve medicatie bewijst migraine zich voor veel mensen als een stugge tegenstander. Vandaar dat veel mensen zich inmiddels wenden tot alternatieve gebruiken. De daith piercing is zo’n middel die de laatste tijd veel terreinwinst boekt. Ondanks dat deze nog altijd op veel weerstand kan rekenen vanuit de medische wereld. Echter kunnen daith-optimisten zich vandaag de dag berusten op wetenschappelijk onderzoek en talloze eigen ervaringen. Met resultaten die de daith piercing boven zijn placebo-imago doen uitstijgen.
Maar hoe kan zo’n kleine piercing dan zo’n groot verschil maken? Laten we voorop stellen dat niet iedereen zich met de daith piercing geholpen voelt. Dit verklaart waarom er nog zo’n grijs gebied is. Toch klinkt de werking enigszins logisch. Zoals gezegd is migraine een netwerkprobleem in de hersenen dat een groot deel van het brein beïnvloedt, waaronder ook het autonome zenuwstelsel. Dit systeem controleert of reguleert onder andere je bloeddruk, slaap en eetlust. In theorie ontleent de daith piercing zijn ‘magic powers’ door in het oor druk uit te oefenen op een aftakking van de langste zenuw van het autonome zenuwstelsel, de nervus tragus. De werking kan dus worden vergeleken met acupunctuur, maar dit specifieke drukpunt is in de acupunctuur nog een vrij onbekend begrip. Het is dus wachten op grootschalig onderzoek en investeerders die  dit mogelijk maken.
Bron: VICE