Food & Drinks

Met deze 4 tips word jij een échte whiskykenner

whiskykenner

Door de eeuwen heen zijn het vooral mannen geweest die zich de alcoholische dranken goed lieten smaken. Het is dan ook niet zo heel vreemd dat juist whisky de naam heeft een echte mannendrank te zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat de man dan automatisch verstand heeft van de godendrank. Want wanneer mag whisky nu wel whisky heten en wanneer niet? En waarom bevat de ene whisky 40% alcohol en de andere whisky weer 46% alcohol? Kortom, neem de tijd om de wondere wereld van de whisky te leren kennen. Wij helpen je een handje: met deze tips word jij een echte whiskykenner.

1. Whiskykenner word je niet zomaar

Even een inkoppertje: je wordt niet ‘even’  whiskykenner. Dat kost tijd en motivatie, maar het goede nieuws is dat de weg er naartoe bijzonder interessant is. Natuurlijk is het vooruitzicht om veel verschillende whisky’s uit te proberen erg interessant, maar je zal ook veel moeten proeven, ruiken en lezen. Wil je echt over een gedegen whiskykennis beschikken, dan ontkom je er niet aan om regelmatig een distilleerderij te bezoeken. Het zelf brouwen van whisky is uiteraard ook een prima manier om kennis en ervaring op te doen.

2. Lees over whisky

Kennis is macht en dus ontkom je er niet aan om veel te lezen over de bijzondere drank. Het goede nieuws is dat er bijzonder veel over is geschreven. Korto, leef je uit! Het vergroot niet alleen je kennis over whisky, het stelt je ook in staat om je kennis te delen met anderen. Mocht je echt niet weten waar je moet beginnen, dan hebben we in ieder geval twee interessante boeken gevonden die we je zeker willen aanraden.
Allereerst is er het bekendste boek: Jim Murray’s ‘Whisky Bible 2018’. Het is het belangrijkste boek voor elke liefhebber van whisky. De schrijver is bijna een legende en in zijn Wisky Bible zijn alle degelijke whisky’s vermeld. Het boek wordt elk jaar bijgewerkt zodat je altijd up-to-date bent. Een aanrader dus.
Het boek ‘Whiskykenner word je zo’ is een must-have voor elke liefhebber die meer wilt weten over zijn of haar favoriete drank. Het gaat niet zo zeer om de individuele soorten whisky, maar meer om de geschiedenis van de drank, de producenten en de producerende landen. Zie het als een basis om je kennis te verrijken.

3. Proeverijen

Ook al kun je niet zonder een goede basiskennis, we kunnen het ons voorstellen dat lezen niet echt je ding is. Geen punt, je kunt je ook gaan toeleggen op het proeven van de verschillende whisky’s. Dat betekent dus veel proeverijen aflopen. Nu zijn de echte proeverijen vaak voorbehouden aan selecte groepen liefhebbers waar je als beginner niet snel tussen zult komen. Ook dat is geen probleem. Nederland kent talloze whisky-cafés waar je verschillende whisky’s kunt proberen. Zo leer je niet alleen meer over de drank, je ontdekt ook op een speelse manier je favoriete soort.
Whiskycafé L&B is een begrip onder whiskykenners. Het café heeft meer dan 2100 verschillende soorten die je kunt proberen. Hier kun je – als het straks weer kan – meedoen aan een proeverij en zo je kennis door middel van praktijkervaring naar een hoger niveau tillen.
Een andere locatie die de moeite waard is om te bezoeken – als het straks weer kan – is ‘De Herenkamer’. Het is een luxe bar met een waanzinnig mooie inrichting. Hier voel je je echt een gentleman en ben je in prima gezelschap om meer over whisky te leren. Zoeken naar excuses om geen whiskykenner te zijn, hoeft dus niet meer. Wil jij het liever laagdrempelig houden? Haal dan een aantal flessen in huis en houd een thuisproeverij – hartstikke lekker!

4. Maar liefst 1933 verschillende whisky’s

Wil je echt voor het hoogst haalbare gaan, check dan ook even Café het Kompas in Den Hoorn op Texel. Grote kans dat je er niet zomaar even naar toe rijdt, maar met 1933 whisky’s op voorraad is het wel de moeite waard om te bezoeken als de cafés straks hun deuren weer openen. Hier kun je dus nog whisky’s proeven die je nergens anders meer tegen zult komen. Denk bijvoorbeeld aan een 13 jaar oude Bladnoch Cadenhead uit 1964. Goede tip: neem wel een goed gevulde portemonnee mee, erg goedkoop zijn dergelijke drankjes niet.
Wil je naast een goede whisky ook genieten van een lekker hapje? Lees hier wat je moet doen om whisky te combineren met lekker eten.