Raceweekend na raceweekend is het van bestemming naar bestemming, vliegtuig in én vliegtuig uit. Hoe houdt Max Verstappen deze drukke F1-kalender vol? In Red Bulletin vertelt performance coach en fysio Bradley Scanes wat essentieel is voor Max om dit alles vol te houden.
Hoe gaat Max Verstappen om met de tijdsverschillen en de jetlags?
Met maar liefst 22 Formule 1-races op de kalender, overal ter wereld, zijn jetlags haast onoverkomelijk. Max Verstappen volgt daarom een speciaal schema van performance coach en fysio Bradley Scanes om de drukke F1-kalender vol te houden. Hierbij wordt onder andere gelet op verschillende tijdzones, gezond slaapritme en voeding.
“Het reisschema van de Formule 1 is extreem en dit jaar is het zelfs nog zwaarder, omdat de races dichter op elkaar op de kalender staan”, vertelt Bradley Scanes in Red Bulletin. “Er is dus niet veel tijd om te herstellen van een jetlag. Het gaat erom dat je je snel aanpast. We verschuiven daarom drie of vier dagen voor vertrek alle maaltijden en de bedtijd met een uur naar de nieuwe tijdzone toe.”
“Zodra je op de plaats van bestemming bent, heb je kwalitatief goede slaap nodig, dus zorg je voor een goede slaaphygiëne en slaapomgeving. En je past dus je maaltijden en wektijden aan. Na een langeafstandsvlucht doen we eventueel een paar lichte cardio-oefeningen die helpen bij het resetten van het lichaam.”
Voeding is key voor Max Verstappen om drukke F1-kalender vol te houden
Niet alleen het slaapritme en routines zijn dingen waar Max Verstappen rekening mee moet houden om de drukke F1-kalender vol te kunnen houden. Zo moet de Nederlander ook zijn voedingsschema in acht houden.
“Hij eet niets ongewoons”, vertelt Scanes. “Tijdens raceweekenden wordt helemaal niets gewijzigd. Dat is namelijk niet het moment om iets anders uit te proberen. Je wil niet dat je maag van streek is in de aanloop naar een race. Een typische maaltijd voor de race bestaat uit eiwitten, koolhydraten en groenten, bijvoorbeeld kip, groente, rijst en quinoa.”