Other

Visser kan geluk niet op: vangt ‘s werelds grootste zoetwatervis

's werelds grootste zoetwatervis

Dorpelingen en wetenschappers konden hun ogen niet geloven nadat een Cambodjaanse visser de grootste zoetwatervis ooit aan de haak sloeg.

Mekong rivier

De Mekong rivier heeft een uitgebreide biodiversiteit. Maar overbevissing, vervuiling en de bouw van dammen bedreigen het kwetsbare ecosysteem. Ongeveer zeventig procent van de grote zoetwatervissen op de wereld worden met uitsterven bedreigd. Daaronder valt elke vissoort in de Mekong. Het wordt steeds moeilijker voor bepaalde vissoorten om te groeien en oud te worden. Het enthousiasme was daarom ook groot toen een man uit Cambodja de grootste zoetwatervis ooit uit het water hengelde.

Grootste zoetwatervis ooit gevangen

Het zou vast even hebben geduurd voordat de lokale visser dit ware ‘monster’ aan het wateroppervlak zag verschijnen. Want een pijlstaartrog van bijna vier meter lang en twee meter breed, met een gewicht van bijna driehonderd kilo, komt vast niet zomaar naar je toe gezwommen. De reus werd gevangen ten zuiden van Stung Treng in het noordoosten van Cambodja. Met zijn indrukwekkende afmetingen passeert de pijlstaartrog de vorige recordhouder die gevangen werd in 2005. Toen ging het om een reuzenmeerval van 293 kilo. Die joekel werd gevangen in het Thaise deel van de Mekong.

Wetenschappers staan versteld door dit reuzachtige wezen

Na de vangst wist de visser gelijk dat deze pijlstaartrog een heel uniek geval was. Hij waarschuwde gelijk een team van wetenschappers van het Wonders of the Mekong-project, dat onderzoek doet naar de biodiversiteit in de Aziatische rivier. De wetenschappers verschenen enkele uren later en konden hun ogen niet geloven. ”Ik denk dat ons hele team verbijsterd was”, vertelt Wonders of the Mekong-leider Zeb Hogan in een online interview van de Universiteit van Nevada in Reno. ”In de twintig jaar dat we onderzoek doen naar gigantische vissen in rivieren en meren op zes continenten, is dit de grootste zoetwatervis die we zijn tegengekomen.”

Aanwinst voor de wetenschap

De pijlstaartrog heeft door de bevolking de naam Boramy gekregen, wat vollemaan betekent, vanwege zijn vorm. Na de vangst heeft het dier een volgapparaatje gekregen bij zijn staart en is daarna vrijgelaten. Het apparaatje moet de komende jaren veel informatie geven aan de wetenschappers over het gedrag van de pijlstaartroggen. ”We weten weinig van de gigantische pijlstaartrog. Zijn naam, zelfs zijn wetenschappelijke naam, is de afgelopen twintig jaar verschillende keren veranderd”, zegt Hogan volgens de BBC. ”Deze vis wordt overal in Zuidoost-Azië gevonden, maar we hebben er bijna geen informatie over. We weten niets over zijn levensgeschiedenis. We weten niets over zijn ecologie, en we weten niets over zijn migratiepatronen.”
De visser kreeg achteraf zo’n 575 euro als tegemoetkoming voor dit wetenschappelijke wonder. Maar de echte prijs is natuurlijk de vangst die hij zeer waarschijnlijk nooit meer gaat overtreffen.
Bekijk de video hieronder voor een betere kijk op de reusachtige Boramy:
Watch on YouTube